Saturday, August 23, 2014

Sambal Tumis Udang dan Petai

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Resepi untuk hari ini adalah Sambal Udang dan Petai.


SAMBAL TUMIS UDANG & PETAI

Bahan bahannya  :-
500gm udang sederhana besar
3-4 papan petai 


Bahan bahan dimesin bersama  :-
5 sudubesar cili kisar 
5 ulas bawang merah 
1/2 inci belacan 
2 labu bawang besar - 1 dihiris, 1 dipotong bulat


1 keping asam keping
3 sudubesar gula
1/2 cawan minyak masak
garam dan lada sulah secukupnya.


Cara caranya  :-
1.  Udang dibuang kepalanya dan dibersihakan
2.  Petai dikupas dan diambil isinya sahaja.
3.  Panaskan minyak masak dan tumis 1 biji bawang besar hiris hingga kekuningan.
4. Masukkan bahan bahan dimesin bersama dan tumis hingga agak garing dan terbit minyak.


5.  Masukkan gula dan biar gula sebati dengan bahan gorengan dan tampat sedikit berkilat.  Kalau nakkan yang berkuah, tambahkan sedikit air.
6.  Masukkan asam keping dan petai, gaul rata.
7.  Masukkan udang dan goreng kesemuanya biar serata.  Jangan goreng terlalu lama setelah dimasukkan udang.
8.  Masukkan bawang besar yang dihiris bulat, garam dan lada sulah secukupnya.
9.  Siap!  Sedia untuk dihidangkan.


Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment