Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ni menu beberapa hari yang lepas, kari kepala ikan siakap.
Boleh bagi 4 bintang dekat kari ni, hehehe memang mabeles. Tak caya, teraila buat. Bahan bahannya adalah........................
Kari Kepala Ikan Penang
Sumber : Cik aw1en@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 orang )
kepala ikan siakap (sy guna 1 ekor ikan siakap)
rempah kari babas (sy letak 3sb)
serbuk cili (sy letak 1sb)
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang besar (hiris bulat)
halia *
1 batang serai (di ketuk)
serbuk jintan putih (sy letak 1sb)
1 sb
air asam jawa
bendi
1 biji tomato (belah 4)
cili hijau belah tengah
terung bulat belah 2 (sy tak letak)
Cara-cara
Tumbuk bahan yang bertanda * .
Tumis bersama daun kari dan halba campur sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari bersama serbuk cili dan tumis sehingga pecah minyak, kalau tak pecah minyak kari nanti tak sedap.
Masukkan serai (untuk sedapkan kari - optional)
setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa ikut citarasa masing2, kalau nak masam, masukkan lebih air. kalau tak, secukup rasa jer la.
Masukkan kepala ikan, kalau nak masukkan isi pun blh juga, biar sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan bendi, tomato, terung dan cili hijau.
Masukkan garam.
setelah mendidih, hiris bawang besar dan taburkan di atas kari untuk di hidang.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment