Kembali dengan set nasi ayam yang mudah dan enak untuk sajian seisi keluarga. Resepi dicungkil hasil rondaan ke SINI ya. Terimakasih diucapkan kepada empunya resepi.
Bahan A
1 ekor ayam ( ros guna yang se ekor 1kg tu)
3 biji bawang putih dicincang halus atau diblender
1/2 buku halia saiz sederhana ( dipotong nipis)
1 kiub pati ayam maggi sedikit garam
Bahan B ( untuk sambal lada)
1 biji capcicum merah ( leh guna lada merah)
2 biji bawang putih 1/2 biji bawang besar
3/4 buku halia saiz sederhana ( agak2 je)
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
1 sudu besar cuka makan
4 cawan beras biasa atau beras jasmine ( kuantiti beras ikut isi rumah)
2 sudu besar minyak
2 biji bawang putih
2 inci halia ( dihiris nipis)
1 sudu besar minyak bijan ( kalau nak letak daun pandan pun buleh kasi tambah wangi)
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam daun sup hidangan sampingan salad timun tomato
Caranya ( untuk ayam)
1. Mula-mula letak se-ekor ayam dlm periuk dan masukkan air, biar ayam tenggelam, masukkan juga bawang putih dan halia, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam, rebus ayam hinnga masak lebih kurang 1/2 jam. angkat ayam dan ketepikan. Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti. bila nak makan nnt baru potong dan letakkan sedikit kicap cair ( ros guna soyu), renjis minyak bijan dan hias dgn hirisan daun sup.
2. Buat sambal lada- blender semua bahan B dan masak hingga agak pekat.
4. Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api, ok dah siap, hidang bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam hainan ni. Walaupun step nye nampak banyak, tapi bila dah buat senang je, tak guna banyak masa pun.
sedapnya tgk nasi ayam hainan akak ni..dah lama tak mkn teringin la pula.
ReplyDelete