Tuesday, September 20, 2011

Bubur Pulut Hitam


Assalamualaikum dan salam selasa semua,

Hari ni kat tempat saya hujan lebat sangat, tapi sekejap aja. Masa nak pergi ambil anak dari kelas fardhu ain, hujan dan reda, syukur alhamdulillah, kalau tidak payah jugak jadinya, nak berpayung segala, terkadang tu berpayung pun basah kuyup jugak jadinya.

Nak tau apa resepi istimewa saya hari ni? Jom kita tengok.....layan....


Sekali sekala pekena bubur pulut hitam best gak kan, tambah tambah kalau cuaca cenggini, laju aja bubur tu masuk ke tekak.

Buat bubur pulut hitam ni dah lama sangat sebenarnya, baru hari ni teringat nak letak n3. Jangan tak tahu dlm folder saya ada berpuluh lagi resepi yang menunggu giliran untuk dipostingan, terkadang tu sampai tak tau apa nama juadah yang dibuat, resepi dok tang mana, gambaq dok tang mana, jenuh la otak ni dok memikir, silap haribulan juadah lain, resepi lain, tuanpunya resepi pun jadi lain lain kah kah kah....harap harap tak begitulah ya. Mana tak jadi cam tu, memasak hari hari, tp n3 seminggu baru nak masuk satu, mau tak berjela jadinya, terkadang tu tak masuk terus, last last padam cam tu aja.

Resepi ni dah lama saya salin dari rumah CMG. Siapa tak kenal CMG kan, boleh dikatakan semua blogger masak memasak kenal dia, cuma dia aja tak kenal saya, hehehe.......Oklah, jom kita semak resepinya. Terimakasih Cik Mat ya.

BUBUR PULUT HITAM

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 3/4 cawan gula (ikut manis masing2 yea)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam


CARA MEMBUATNYA :-)

Rebus pulut hitam tadi hingga kembang atau guna periuk tekanan, selalunya ambil masa dalam 20 - 25 minit saja. Alihkan ke dalam periuk lain. Ketepikan.
Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk pati santan. Ketepikan. Kemdian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam dan santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Pati santan tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan. Kami orang2 Johor memang wajib ada pati santan kalau makan bubur pulut hitam...

Note : Saya gantikan santan pekat dengan susu rendah lemak disudukan ke atasnya sebelum dihidangkan.

10 comments:

  1. kak wattie sedapppnyaaaaa bubuq tu,sy tak pernah buat sll beli ja kat GAMA sebab nak makan pun sorang ja org lain tak suka

    ReplyDelete
  2. mmg istimewa ni..blh dimakan sejuk n panas,sedap! :)

    ReplyDelete
  3. org johor mmg suka mkn bubur pulut hitam ni kan. masa tun kawin aritu pun ada bubur pulut hitam. hihi.. kt ganu x serve pulut hitam masa kenduri.

    ReplyDelete
  4. sedapnya tengok bubur pulut hitam tu.... macam nak ambik jer rasanya.... hehehhee

    ReplyDelete
  5. Wattie.... tengok bubur pulut hitam tu... teringat kat mak mentua, sama je rupa paras yang Wattie buat tu.... hu hu huuuu

    ReplyDelete
  6. Sedapnya nampak bubur kak wattie ni. Kaz yg tak suka bubur pun jadi teringin nak mencubanya.

    ReplyDelete
  7. Salam,
    Lamanya tak makan bubur pulut hitam. Tumpang makan kat sini jelah....

    ReplyDelete
  8. salam kakwati...saya pun dah lama tak makan bubur pulut hitam..rajin masak bubur ni time musim durian je...hahhahah...ish teringin lak nak makan bubur..huhuhu

    ReplyDelete
  9. Chik Mimi,
    Akak pun setahun tak sekali buat bubuq ni Mimi...hahahaha....

    Deliah,
    Memang betul tu Del, sejuk atau panas dua dua bagus, dua dua sedap, tengok keadaannnn mbak.....heheheh

    Tun,
    Kat Penang pun jarang orang serve pulut ni masa kenduri, yg ada selalu bubur kacang jer

    Kasihredha,
    Nak amik yg dalam mangkuk tu, rasailah keenakkannya.....

    Diana,
    Ambikler, dah siap untuk dimakan tu....

    Amie,
    Kira pro gakla kita ni kan......cam orang dulu dulu....hehehe

    Kaz,
    Memang sedap ni Kaz, tak tipu punya....

    Hazila,
    Wsalam. Silakan Ila.......

    Quinnie,
    Wsalam. Mai la sini, akak jamu ngan bubur tu

    ReplyDelete