Thursday, October 15, 2015

Roti Jala dan Kari Daging

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Sarapan pagi saya sekeluarga bila anak anak cuti sekolah.   

Roti Jala
Sumber  :  AzieJaya

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
Untuk resepi kari, anda boleh memilih samada nak digandingkan dengan kari ayam ataupn kari daging.  Di bawah ini saya letakkan link untuk resepi kari yang bersesuaian.




Untuk resepi ini saya mendapat lebih kurang 32 keping.roti jala.



1 comment:

  1. wow..sedapnya pekena rot jala breakfast..lama wana tak makan..nyum2

    ReplyDelete