Friday, October 30, 2015

Ayam Vietnam Dgn Pudina Chef Wan



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Resepi untuk hari ini.



AYAM VIETNAM DENGAN PUDINA
Asal  :  Buku Masakan ChefWan Simply Sedap
Sumber  :  KimberlyCun

Bahan-bahan pemerap, dikisar halus:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar nam pla (sos ikan Thai)
1 sudu teh lada putih

Bahan-bahan pes rempah, dikisar halus:
10 besar cili merah
1 sudu besar belacan (belacan)
4 ulas bawang putih
1 inci halia


Bahan-bahan lain:
500 gram dada ayam, dipotong menjadi jalur nipis
3 serai, dihiris nipis
60 ml minyak masak
Jus 1 limau
Garam & gula secukup rasa
Segenggam daun pudina



# – Pertama, masukkan kesemua bahan-bahan pemerap ke dalam mesin memproses makanan dan kisar sehingga halus.
# – Masukan kepingan ayam ke dalam pes pengerap dan campur sehingga rata.
# – Tutup dengan plastik dan letak di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 2 jam. Walaubagaimanapun, saya tinggalkan selama semalaman 

# – Apabila bersedia untuk memasak, masukkan kesemua bahan-bahan untuk pes rempah ke dalam dalam mesin memproses makanan dan kisar sehingga halus.
# – Ketepikan pes rempah ini semasa anda membuat tugas-tugas lain.

# – Panaskan minyak dalam kuali dan kemudian masukkan serai yang telah dihiris.
# – Seterusnya, masukkan pes rempah dan masak hingga naik bau. Masak lagi untuk sementara waktu, sehingga campuran kelihatan lebih berminyak.
# – Sekarang, masukkan hirisan ayam yang telah diperap.
# – Apabila kepingan ayam telah masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
# – Kemudian, masukkan jus limau.
# – Matikan api, masukkan daun pudina dan kacau sehingga rata.
# – Ayam Vietnam dengan pudina, SIAP!



No comments:

Post a Comment