Saturday, October 11, 2014

The Making Of Wrapped Eggs / Telur Bungkus Ala Thai

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Lamanya saya tak share resepi.  Sebenarnya banyak sangat resepi resepi yang telah saya cuba setiap hari, gambar pun banyak diambil sampai dah nak penuh memori.   Tetapi disebabkan kesuntukkan waktu  (saja buat buat sibuk sebenarnya, hehehe,) maka lambat sikitlah resepi masakan dipaparkan.

Oleh sebab hari ini ada sedikit kelapangan, mari kita lihat apa juadah yang telah saya sediakan.  Hari ni resepi ringkas saja, mudah sangat nak membuatnya, selalu boleh jumpa kat restoren masakan Thai.

Ini resepi telur bungkus cara saya ya.

TELUR BUNGKUS

Bahan bahannya untuk 2 telur bungkus

5 biji telur - dipukul sedikit
2 ketul isi ayam bahagian dada  - didadu kecil 
1 biji bawang besar dimayang kasar
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 cawan sayur campur
2 sb cili kisar
2 sb sos cili
1 sb sos tiram
1 sb kicap pekat manis
sedikit lada sulah
garam dan gula secukup rasa

Cara caranya  :-
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan cili kisar dan goreng hingga terbit minyak.  
Tambahkan sos cili, sos tiram, kicap pekat dan gula, gaul rata.
Masukkan isi ayam dan masak sehingga ayam empuk.  Tambah sedikit saja air jika perlu.
Kemudian masukkan sayur campur, gaul rata.
Tambahkan garam dan lada sulah secukup rasa.  Biar dah agak kering sedikit bolehlah diangkat dan ketepikan sebentar.


Panaskan kuali lain yang bersih dan sapu sedikit minyak ke serata kuali (agak agaklah besar mana telur bungkus ingin didadar).  
  Bila kuali telah benar benar panas, tuangkan bancuhan telur, angkat dan lenggangkan biar mengena ke serata kuali.  Letak semula kuali di atas dapur dan kecilkan api biar permukaan telur sedikit kering tapi jangan garing ya, nanti sukar nak membungkus telur.
Kemudian masukkan ayam yang telah dimasak awal tadi di tengah tengah telur dan lipat masuk perlahan lahan dari tepi ke tengah.  Lipat biar terhasil bentuk segiempat dan  telur tertutup kemas dan rapi.
Perlahan lahan, terbalikkan telur tersebut ke dalam pinggan yang bersesuaian.
Kalau nak tengok isi di dalamnya, potong sedikit  di bahagian tengah dan  buka.  Hiaskan dengan salad dan tomato.  Nak lagi sedap, tuangkan sedikit sos cili di atas telur.  Siap.  Dah boleh ngap!



Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment