Tuesday, October 28, 2014

Ayam Shahi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Dalam dok sibuk sibuk menyiapkan tempahan, mencelah  juga menyediakan hidangan tengahari buat keluarga.  Sebenarnya juadah ni dah dibuat beberapa minggu yang lepas,

Resepi macam biasalah ambil dari dapur Ayu.   Memang best sangat rasa ayam ni, lain dari yang lain.  Jom kita terus ke resepinya ya.


 Ayam Shahi 
 Sources:-Amni Omar aka Mumtaj Begum Omar 

Bahan A 
1 ekor ayam – dipotong 10 – 12 keping 
 ½ biji lemon – perah jusnya 
 ½ cawan tairu 

 Bahan B 
5 sudu makan ghee
 5 sudu makan minyak 
1 inchi kayu manis 
2 helai daun bay 
5 biji buah pelaga 
3 biji bawang besar – dihiris 
5 batang lada hijau – potong dua dan dibelah-(Ayu hiris) 
10 biji cili padi-(Ayu tambah dan hiris) 
1 sudu makan pes halia (halia kisar) 
½ sudu makan pes bawang putih (bawang putih kisar) 
1 biji tomato – didadu 
2 pokok daun ketumbar – dihiris 
2 sudu makan serbok ketumbar 
1 sudu makan serbok lada putih 
1 sudu teh serbok kunyit 
 3 cawan air 
2 biji kentang-(Ayu tambah) 
garam & perasa – secukup rasa 


 Bahan C 
10 biji badam- (Ayu guna 2 sudu besar serbuk almond) 
½ cawan cream-(Ayu guna susu) 
½ cawan santan kotak 
sedikit air 

 Bahan D 
1 pokok daun ketumbar – dihiris untuk taburan 

 Cara:- 
Gaul bahan A dan perap selama ½ jam 
Kisar bahan C dan ketepikan. 
Panaskan kedua dua jenis minyak dan tumis daun bay, kayu manis dan buah pelaga. Masukkan bawang hiris dan tumis hingga layu. 
 Masukkan lada hijau dan tumis hingga bawang kekuningan. 
Masukkan pes halia dan bawang putih dan tumis sehingga wangi. 
Masukan pula tomato dadu dan daun ketumbar dan tumis selama 5 minit. 
 Masukkan kesemua bahan serbok (ketumbar, lada putih dan kunyit). 
 Tuangkan 1 cawan air, gaul rata, tutup periuk dengan tudungnya dan masak dengan api perlahan selama 10 minit. 
 Setelah 10 minit, gaul rata dan biarkan masak sehingga pecah minyak Masukkan ayam serta kentang dengan bahan perapannya dan garam, gaul rata. 
Tuangkan baki 2 cawan air dan masak selama 10 minit lagi. 
 Setelah 10 minit, tuangkan bahan C (yang telah dikisar), gaul rata dan masak dengan api perlahan sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat.-(Ayu masak cair sedikit sebab nak berkuah) 
 Padam api dan taburkan bahan D.

1 comment:

  1. Assalam Kak Wattie,
    wah beberapa hari tak jenguk blog..baru tahu ada ayam shahi kat sini..kalau akak tak beritahu memang terlepas ler...
    harap kena dgn selera ya kak..terimakasih sudi mencuba..
    dan terimakasih juga buat sis amni for sharing this recipe...:)

    ReplyDelete