Kek mini ini saya buat untuk dibawa ke rumah saudara yang mengadakan kenduri arwah beberapa hari yang lepas.
MINI CAKES
Bahan2..
250 gm tepung optima
4 biji telur
50 ml susu segar
80 ml minyak jagung
Cara2nya..
1. Pukul tepung optima dan telur selama 8 minit.
2. Tambahkan susu dan pukul lagi dalam 2 minit.
3. Tutup mixer, tuang minyak jagung dan kaupbalikkan adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan letakkan pewarna.
5. Lenserkan dulang saiz 10x10x1 inci, lapik kertas minyak dan lenser sedikit butter lg.
6. Tuang adunan di tengah2 loyang bergilir2 ikut warna, Buat sampai semua adunan habis. 7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit. 6. Sejukkan atas redai dan potong kek sebesar 1x1 inci.
7. Susun kek atas papan kek bersaiz 16x16 inci dan hias dengan bcream n assessories yg lain.
Bahan2 buttercream..
250 gm krimwell
100 gm susu pekat manis
40 gm gula aising - ayakkan
Cara2nya..
1. Pukul semua bahan2 sehingga sebati dan putih, gunakan kelajuan sederhana.
2. Boleh letak pewarna atau perasa jika suka.
salam dan selamat berpuasa kak Wati...nampak sedap kek tu...terliur saya !!
ReplyDeletenmpk sedap sgt kek tu Kak Watie...slmt bpuasa...
ReplyDelete