Assalamualaikum dan salam sayang semua,
Resepi untuk hari ini.
AYAM HITAM CILI KERING
Sumber Resepi: ummizaihadi (tkasih)
Bahan:-
- 4 ketul peha ayam (bole jugak guna semua bahagian lain pun)
- 2 labu bawang besar - didadu kecil
- 10 tangkai cili kering - dikerat-kerat serong
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 2 inci halia - ditumbuk
- 1 inci kunyit hidup - ditumbuk
- 2 batang serai - dititik
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar rempah daging
- 2 biji ubi kentang - dipotong kecil dan digoreng dahulu.
- sedikit air (jika terlalu pekat, tambah)
- garam secukup rasa
- gula (optional)
- daun bawang untuk tabur
Bahan Sos:-
- 4 sudu besar kicap pekat ABC
- 2 sudu besar kicap manis Kipas Udang
- 2 sudu besar kicap masin Kipas Udang
- 2 sudu bear sos tiram
- 2 sudu besar sos cili Thai
- 2 sudu besar madu
- 2 sudu teh cuka makan
Cara Memasak:-
- Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan perap sekejap. Kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Goreng pula ubi kentang, angkat dan ketepikan.
- Buang sedikit minyak dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar dan tumis bawang, bahan tumbuk, cili kering dan serai hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan rempah, kacau lagi.
- Masukkan air dan kacau sekejap.
- Masukkan ayam dan kacau balik biar mesra sekejap.
- Masukkan semua bahan sos dan masak atas api perlahan. Balik-balikkan biar bahan bergaul sebati dengan ayam.
- Masukkan garam dan seimbangkan rasa. Tambah apa yang perlu ikut tekak (*bole jgk letak sedikit gula)
- Akhir sekali masukkan kentang dan gaul rata. Tutup api dan tabur daun bawang. Hidangkan.. SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment