Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Hari ini saya menggulaikan ketam pula. Resepi ini resepi dari utara menggunakan kaedah tumis darat. Jom tengok resepinya.
Gulai Ketam & Nenas Tumis Darat
Sumber Resepi : Nurniezza
Bahan-bahan :
6 ekor ketam dibelah dua
3 biji bwg merah, 3 biji bwg putih, 1 inci halia..ditumbuk lumat
Satu paket rempah kari
Air secukupnya
Santan pekat
sekeping asam gelugur
Garam secukup rasa
Beberapa hirisan nenas, dimasukkan kemudian sedikit
Bahan2 utk ditumis garing :
Sedikit minyak masak utk menumis
2 biji bwg merah, dimayang
2 biji bwg putih, dimayang
5 tangkai cili kering, di potong dua
3 pelepah daun kari, dilurut
2 sudu besar rempah halba campur
Cara-cara :
1. Campurkan semua ketam, bahan2 tumbuk, air, rempah kari dalam periuk dan didihkan.
2. Masukkan santan, asam gelugur dan garam secukup rasa.
3. Sementara masakan mendidih, boleh lah sediakan bahan2 tumis.
4. Setelah garing ditumis, masukkan kesemuanya ke dalam masakan kari tadi. Kacau sebentar.
5. Tutup kuali dan padamkan api.
wana suka makan ketam..x kisah la apa pun jenis masakannya..memang layan.. :)
ReplyDelete