Tuesday, February 10, 2015

Ayam Lada Hitam Sri Lanka Chef Wan

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Resepi eksperimen untuk hari ini. 




Ayam Lada Hitam Sri Lanka
Sumber  :  Buku Masakan Ayam - Chef Wan
Sumber  :  kongsiresepi
Bahan – bahan:
8 ketul ayam
2 biji kentang, dipotong baji 
*Sedikit garam
*Sedikit serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Bahan – bahan * digaul dengan ayam dan digoreng dengan minyak terendam


4 sudu besar minyak sapi
2 biji bawang besar, dikupas dan dicicang
4 ulas bawang putih, dikupas dan dicincang halus
4 -6 helai daun kari
2 inci halia
250 ml yogurt
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato segar , dipotong baji
70gm  biji gajus ( digoreng tanpa minyak)

Bahan untuk rempah:
1 sudu besar lada hitam biji (ditumbuk)
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk bunga cengkih

Cara – cara:
1. Goreng ayam kemudian kentang di dalam minyak panas sehingga warnanya perang keemasan. Toskan di atas kertas serap minyak.
2. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta daun kari di atas api kecil sehingga wangi dan bawnag putih menjadi perang.
3. Masukkan rempah dan goring selama 1 minit. Kemudian, masukkan yogurt dan soso tomato. Masak sehingga pekat sedikit sambil kacau selalu. Masukkan sedikit air, jika terlalu pekat dan melekat ke kuali.
4. Masukkan kepingan ayam dan gaul sehingga disalut dengan bahan-bahan dalam kuali. Masukkan ubi kentang, tomato dan biji gajus.

5. Kacau selama 1-2 minit lagi, angkat dan hidangkan.

















3 comments:

  1. salam singgah.. kak ...dari jauh dah bau dah ayam ni hiii.. tengok ke bahan2 tu nampak unik letak yogurt dgn minyak sappi.. patut kena cuba ni..:))

    ReplyDelete
  2. Chef Wan? ada buku dia ker? saya pun suka masak ikut resepi chef Wan... unik dan rasanya sangat sedap

    ReplyDelete