Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya,
Tengah buat apa tu...... tengah main masak masak ya.... Saya pun main juga. Maila tengok apa saya masak, mana tau boleh tukar tukar resepi ke nanti, hehehe..........layannnnn....
Resepi ayam ni sesuai disajikan sebagai hidangan berbuka puasa ataupun juadah hari raya. Resepinya saya ambil dari Intankitchen. Minta izin untuk diperpanjangkannya di sini pula ya, terimakasih.
AYAM SYAHJAHAN
By : Mumtag Begum Omar
Rujukan : Buku Masakan Asmah Laili
Minta Ampun Sedapnya.... Memang Sedap!!!
Bahan A
1 ekor ayam ~ dipotong 8, lumurkan dengan sedikit kunyit dan garam ketepikan
5 biji buah pelaga
3 cm kayu manis
5 biji bawang besar ~ didadu kecil
2 batang lada hijau ~ dibelah 2 jangan putus
2 sudu makan pes halia atau bawang putih
2 sudu makan pes tomato
3 biji tomato ~ didadu kecil
2 pokok daun ketumbar
1 gengam daun pudina
2 sudu makan rempah kari daging
1/4 cawan minyak ghee / minyak sapi
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan tairu
5 biji badam
5 biji gajus
1/4 sudu teh koma-koma
~ semua bahan di atas dikisar halus (yg ni tak letak)
Panaskan minyak jagung dan gorengkan ayam sehingga 3/4 masak.
Angkat dan ketepikan.
Tambahkan minyak ghee kepada lebihan minyak gorengan ayam dan biarkan panas
Tumis buah pelaga dan kulit kayu manis hingga harum
Masukkan bawang yang telah didau dan lada hijau
Tumis lagi sehingga bawangnya kuning dan ladanya layu
Kacau setiap asa sebab bawang dadu cepat menguning
Masukkan pes halia atau pes bawang putih dan tumis hingga wangi
Masukkan pes tomato dan dan tumis selama 2-3 minit
Kemudian masukkan tomato dadu, daun ketumbar dan daun pudina.
Tumis selama 10 minit
Sentiasa dikacau untuk membantu memecahkan tomato
Masukkan rempah kari daging dan tumis selama 10 minit
Kemudian masukkan bahan B dan garam, tumis semula sampai keluar minyak
Masukkan pula ayam yang telah digoreng dan balik-balikan selama 5 minit sahaja
Padamkan api dan biarkan selama 5-10 minit agar naik minyaknya
Keluarkan minyak yang berlebihan ~ ketepikan
Bolehlah di sajikan bersama nasi pilihan
tengok gambar aje pun dah tau sedap :)
ReplyDeleteKalau sempat balik raya nanti nak cari juga buku resepi ya ampun sedapnya tuu....
ReplyDeletesedapnye..tapi bahan2 die byk nye..hehe
ReplyDeleteI haven't tried to eat Ayam Syahjahan before. But definitely want to try that.
ReplyDeleteRegards,
Haley McAdams
Food Handlers Card
Salam Wattie...SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN YA
ReplyDelete