Saturday, April 3, 2010

Sambal Tumis Udang dengan Petai




SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI

1/2 kg udang sederhana besar
4 papan petai - dipotong kecil-kecil
5 sudu mkn cili kering - dimesin
5 ulas bawang merah - dimesin
3 ulas bawang putih - dimesin
3 sudu makan sos cili
sedikit belacan
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara2

1. Udang dibersihkan.
2. Hiris sedikit bawang merah dan bawang putih.
3. Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang. Bila garing masukkan cili yang telah dimesin beserta belacan.
4. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa, cili sos dan biarkan sebentar.
5. Masukkan udang dan gaul rata.
6. Perasakan dengan garam dan gula.
7. Siap untuk dihidangkan
.

No comments:

Post a Comment