Friday, October 15, 2021

Resepi Tart Nenas Nyonya Yg Sedap





Tart nenas tradisional nyonya yg sangat gebu, lemak dan cair di mulut .  


TART NENAS NYONYA

Bahan utk doh :-
250 gm mentega
75 gm gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

280gm tpg gandum
40gm tpg kastad 
10gm susu tepung.
70gm tepung jagung

Bahan utk Glis   :-
1 kuning telur
1 camca teh susu cair
Secubit garam
1/4 camca teh air
1/4 camca teh esen vanilla

350 gm jem nenas ready made @ secukupnya




Cara cara :-

Untuk Doh :-
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim. Masukkan kuning telur,
esen vanilla dan garam, putar lagi. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit
hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap untuk kegunaan kemudian.

Untuk Glis :-
Satukan semua bahan2 untuk menglis dan ketepikan untuk kegunaaan kemudian.

Untuk Tart Nenas :- 
Ambil sedikit doh, masukkan ke dalam acuan tat (jenis tekan)
dan tekan. Ambil sebiji jem yang telah dibentukkan tadi, letak atas doh.
Jika doh menjadi keras dan susah untuk ditekan, tambah sedikit mentega pada doh dan
dan uli rata (anggaran 1 camca teh mentega). Sapukan sedikit glis atas tart tadi. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.







 

No comments:

Post a Comment