Thursday, September 23, 2021

BISKUT SUJI TRADISIONAL




RESEPI BISKUT SUJI TRADISIONAL


Sumber Resepi : Cik Nurul Aini Gebuu

Bahan-Bahan :

3 cawan tepung gandum (diayak)

1 cawan gula halus ( gula icing ) ( boleh tambah kalau suka manis)

1 tin minyak sapi jenama Ghee (200g)

2 sb tepung jagung

4 sb susu tepung ( kalau tak letak pun boleh )

Hirisan buah ceri merah sebagai hiasan




RESEPI BISKUT SUJI*

Cara Membuat Biskut Suji Tradisional

Masukkan minyak sapi dan gula dalam bekas menguli dan gaul sebati.(minyak sapi tak perlu cairkan)

Masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit, diikuti tepung jagung dan susu tepung dan gaul rata sehingga sebati.

Gaulkan semua bahan hingga menjadi doh yang lembut.

Ambil tepung yang sudah diuli dengan sudu kecil bentuk bulat supaya saiz biskut sama.

Bentukkan tepung bulat-bulat di atas tapak tangan.

Letakkan hirisan ceri di atas bahagian tengah biskut sebagai hiasan.

Sapu minyak/ marjerin di atas loyang pembakar sebelum letakkan biskut suji yang sudah dibentuk bulat.

Bakar pada suhu 160 `c dalam masa 20 minit (bergantung pada oven ).



No comments:

Post a Comment