NASI DAGING
Sumber : SINI
Bahan:
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut
6 cawan beras basmathi....bersih dan toskan
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair (tak letak)
3 sudu besar minyak sapi (ganti minyak zaiton)
1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan](tak letak)
3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
2 sudu besar kismis
5 helai daun pandan ..disimpulkan
garam & gula secukup rasa
Bahan tumis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum buag pelaga
2 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk
1 inci halia ]
Cara memasak:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker
2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan.
3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi.
4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh.
5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis
6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa.
7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam.
AIR ASAM JAWA
Bahan A
2 biji cili merah
1 biji tomato
1 in belacan
1 sb kerisek - nak lagi sedap letak lebih
1 mangkuk air asam jawa
Bahan B
1 biji bawang besar
2 biji tomato
3 biji cili merah
5 biji cili padi
Bahan C
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Blend bahan bahan A hingga hancur. Ketepikan.
2. Hiris nipis bahan bahan B.
3. Tuangkan bahan2 A ke dalam bahan2 B, tambahkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Gaul rata.
4. Sebaiknya dihidangkan segera bersama nasi daging, nasi tomato dll.
No comments:
Post a Comment