Thursday, May 7, 2015

Donut yg gebu dan lembut

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Mendonut pula kali ini sebagai memenuhi permintaan anak bongsu saya Zaheen yang nak bawa bekal ke sekolah.  Syarat utamanya donut tu mesti ada topping coklat kat atasnya, tak mahu salut gula saja.  Hmmm......anak anak zaman sekarang, mentang mentanglah mama suka memasak dan membaking, ada ada saja permintaan mereka.




Nah ambik, nak coklat sangat kan.   Mama letak apa yang ada dalam stok



Donut ini lembut dan gebu, sampai keesokannya harinya pun masih lembut.  Tapi rupa parasnya takla begitu cantik, habis bengkang bengkok kejadiannya sebab saya tak pandai nak membulatkannya.  Berkali kali dicuba pun masih macam tu jugak  walaupun menggunakan cutter donut.  Cuba tengok, ada yang tinggi, ada yang rendah, yang senget, yang gemuk, yang kurus, yang berombak ombak, hehehe macam macam rupa ada.  Lagi satu saya tak timbang adunan sebelum dibentuk, pakai hentam saja heheheh.  
 In sha Allah ada kelapangan nak asah lagi bakat membulat donut, kalau boleh nak bagi dapat yang macam donut Big Apple tu, amacam, boleh ke ni???  Tunggu........



Saya menggunakan resepi yang diadaptasi dari SINI

Donut Gebu dan Lembut

 500gm tepung roti atau 
gandingan 400gm tepung roti dan 100gm tepung gandum
100gm gula kastor 
40gm susu tepung 
1st bread improver 
 11gm yis atau sepeket yis 
sebiji telur campurkan dgn air sejuk 265gm 
80gm butter 
1st bread softener 


 Cara caranya  :-
Campurkan  bahan bahan kering dan masukkan bahan bahan cecair.   Uli sebatikan dan masukkan butter. Ulli hingga doh menjadi licin dan elastik.   Perap selama 30minit, tumbuk tumbukan untuk membuang angin, Bentukkan dan perap hingga naik 2 kali ganda.  Panaskan minyak dan goreng donut sehingga perang keemasan.

Untuk hiasan pula, saya cairkan coklat masakan dan celup donut ke dalamnya.  Kemudian taburkan dengan coklat urai/manik warna warni.  Boleh juga dijuraikan dengan coklat berlainan warna seperti putih dan pink.  Nak letak topping lain lain pun boleh, ikut selera memasing.







3 comments: