Tuesday, January 20, 2015

Super Fudgy Brownies


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Ini lagi satu kudapan enak yang saya buat masa cuti sekolah yang lalu.  

Semenjak dua menjak ni suka sangat buat hidangan yg bersaiz comel comel, bitesize,  senang untuk dinikmati.  Tengahari buat, petang dah habis.  Maklumlah hidangan bercoklat, memang sangat sangat digemari semua kat rumah saya.

Brownies ni memang sangat sedap, tapi agak terlalu manis bagi saya.  Saya paipkan salted caramel sauce di atasnya bagi menutupi permukaannya yang sedikit berkedut, hehehe kedut bukan sebarang kedut okay.

Jom kita layan resepinya pula ya.

Super Fudgy Brownies
Resipi : Martha Stewart
Di Olah : Che CT  (tkasih ya)


Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar)
130 gm all purpose flour - (1 cawan)
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam 
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil 
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor)
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips

Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips (sy letak biji kuaci)

Cara-cara :
1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.


3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.
4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.
5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi.Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. CT guna loyang 10x10x2 inci.
7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong. Hias ikut suka... 
Ini pula versi asal dlm bahasa Inggeris.
Apa tunggu lagi, terailaaaa

SUPER FUDGY BROWNIES
Source  :  Martha Stewart

INGREDIENTS
8 tablespoons (1 stick) unsalted butter, cut into pieces, plus more for pan
1 cup all-purpose flour (spooned and leveled)
1/4 cup unsweetened cocoa powder
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
8 ounces semisweet or bittersweet chocolate, chopped
1 1/4 cups sugar
3 large eggs

DIRECTIONS


Preheat oven to 350 degrees. Brush a 9-inch square baking pan with butter. Line bottom and two sides with a strip of parchment paper, leaving a 2-inch overhang on the two sides. Butter paper, and set pan aside. In a small bowl, whisk flour, cocoa, baking powder, and salt; set aside.

Place butter and chocolate in a large heatproof bowl set over (not in) a saucepan of gently simmering water. Heat, stirring occasionally, until smooth, 2 to 3 minutes; remove bowl from pan. Add sugar; mix to combine. Add eggs, and mix to combine. Add flour mixture; mix just until moistened (do not overmix). Transfer batter to prepared pan; smooth top.
Bake until a toothpick inserted in center comes out with a few moist crumbs attached, 50 to 60 minutes. Cool in pan for 30 minutes. Using paper overhang, lift brownies out of pan; transfer to a rack to cool completely (still on paper). On a cutting board, using a dampened serrated knife, cut into 16 squares.

5 comments:

  1. nyum2..nampak best la brownies tu..terliur wana tengok

    ReplyDelete
  2. salam singgah kak.. lamanya x jenguk sini .. semoga sihat ya .. fudge brownies memang favorite hiii

    ReplyDelete
  3. Aslmkm kak..wahh saya blm try lgi bronis ni..masuk list dulu..haha

    ReplyDelete
  4. kedut2 kat atas tu yg nmpk brownies tu sedap tuu..

    ReplyDelete
  5. sedapnya... tengok kek moist moist tu ergghhhh.... terpaksa lah menge 'kek' hari ni...

    ReplyDelete