Thursday, January 1, 2015

Ayam Masak Kicap Berserai Dengan Kentang

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Resepi untuk hari ini.



AYAM MASAK KICAP BERSERAI DENGAN KENTANG
Sumber Resepi  :  AnissDairy (tkasih )

Bahan-bahannya: 
1 ekor ayam - saya potong 12 bahagian digaul dengan garam kunyit dan digoreng lembab 
7 tangkai cili kering dikisar 
3 biji bawang sederhana besar dikisar sedikit halia dikisar 
1 biji bawang putih dikisar 
3 batang serai dititik 
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
3 kuntum bunga lawang 
2 batang kayu manis - sepanjang 1/2 inci tiap 1 

sedikit air asam jawa 
kicap pekat secukupnya 
kicap masin secukupnya 
gula secukupnya 
3  biji kentang - dipotong 4 dan direbus sederhana empuk 
1 biji bawang besar - dipotong bulat 
5 batang lada merah - dibelah 2 

Cara-caranya: 
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau. Tambahkan bahan-bahan yang dikisar bersama serai yang dititik. Kacau sebati. Biar hingga pecah minyak. 
2. Masukkan kicap pekat dan kicap masin secukupnya. Tambahkan dengan sedikit gula dan air asam jawa. Biar ada rasa masam, manis dan masin ikut selera masing-masing. 
3. Masukkan sedikit air, biar mendidih sekejap dan masukkan ayam. Gaul sebati. 
4. Tambahkan dengan kentang, kacau lagi. 
5. Apabila ayam dan kentang telah mula sebati dengan kuah kicap tadi masukkan pula hirisan bawang besar dan lada merah. Kacau sebati.
 6. Tutup kuali seketika, kacau lagi, matikan api dan bolehlah dihidangkan.




2 comments:

  1. sedapnya ayam masak kicap k.watie..sy pun kt umh ni klau dh hbis idea ayam msk kicap gk la menu penyelamat...

    ReplyDelete
  2. Sedap CH tengok tu Wattie.. sungguh menyelerakan :D

    ReplyDelete