Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu yang simple di hujung bulan. Resepi ambil dari majalah Mingguan Wanita.
BIHUN KANTONIS
Bahan-bahannya
50gm bihun
1 biji telur
2 biji bawang putih dicincang
1 sb minyak
1 sb sos tiram
1 st tepung jagung
1st serbuk lada putih
3 ekor udang
2 ekor sotong - dihiris
kailan
bunga kobis
putik jagung
lobak merah
air limau secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan air, sayur, ayam udang dan sotong.
2. Setelah itu, masukkan sos tiram, garam, gula, air limau dan biarkan hingga mendidih.
3. Apabila kuah mendidih, masukkan tepung jagung.
4. Masukka telur tapi jangan dihancurkan.
5. Akhir sekali masukkan bihun yang telah dicelur.
banyak nye cili api... sereemmmm.. ape pun bihun tu nampak sedap.. kalerful gitu.. menarik sangat..
ReplyDeleteni menu yang sihat ni..hehe..
ReplyDeleteas salam kak Wati....nanti singgah umah amik award...
ReplyDeletenmpk myelerakan la kak menu tu...mesti sedap tu...tbau2 spi ke sni tau...ngecess dh ni...
ReplyDelete