Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu 2 dalam satu, sarapan dan makan tengahari. Nasi Limau Purut dan Sambal Sardin. Resepi ni saya ambil dari rumah Amie. Terimakasih banyak Amie dan semua yang telah sudi berkongsi resepi sedap ini.
Sebenarnya dah lama benar buat nasi ni, baru hari ni sempat upload. Sambal sardin tu buatnya ringkas sangat. Saya cuma tumiskan bawang hiris, kemudian masuk cili mesin sikit dan cili sos, kemudian masuk sardin tin dengan kuahnya sekali, perasakan apa apa yang patut, dah siap, senangkan. Nak letak resepi pun malu, hehehe..
NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan Cita Rasa Malaysia 1000 Resepi Unggul
Sumber I: Kak Ita @ Masam Manis, , Amie
Sumber II: Mieza @ WAWMC
Bahan-bahan:
2 sudu besar margerin
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
3 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
500 ml air
125 ml pati santan
1 sudu besar stok ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya
4 titik pewarna hijau
Cara-cara:
1. Panaskan margerin di dalam periuk
2. Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
3. Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
4. Apabila dah harum masukkan air, garam, santan, stok ayam dan beras. Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering.
5. Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau. Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.
Assalamualaikum Kak..Nampak menarik kaler hijau ni..Terguda terussss
ReplyDeleteWattieeee.... kalau masuk dapur dia memang tak boleh sekejap-sekejap, nak lama-lama jamu mata. Menggoda sungguh nasi limau purutnya tu berposing dengan gangnya!
ReplyDelete