Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera semua,
Hidangan untuk minum petang.
CUCUR KENTANG DAN KARROT
BAHAN-BAHANNYA :-
4 cawan tepung gandum
3 1.2 cawan air suam
2 st soda bikarbonat
2 st garam atau secukup rasa
1 batang karrot - dipotong dadu
6 biji ubi kentang - dipotong dadu
2 biji bawang besar, dipotong dadu
1 genggam daun kuchai - dipotong 1in
2 biji cili merah - dihiris nipis
Cara caranya :-
1. Di dalam sebuah bekas, campurkan kesemua bahan sayuran (karrot, ubi kentang, bawang besar daun kuchai dan cili merah) dan gaul rata.
2. Tambahkan tepung, baking soda dan garam sambil digaul rata.
3. Tuangkan air suam sedikit demi sedikit sambil digaul sebati sehingga mendapat adunan yang elok. Adunan yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair, yang sedang sedang ajaaaa......
4. Panaskan minyak dan sudukan atau "jemputkan" adunan ke dalam minyak panas. Gorenglah hingga kuning keemasan atau sehingga masak sempurna
5. Toskan minyaknya. Siap!
6. Hidangkan bersama sos cili.
Enak dimakan panas panas !
cucur apa2 pun mmg laku kalau kat umah Liza ni, kalau anak2 tak habiskan, mak pun apa lagi, hilang diet...hihihi
ReplyDeletealahai lapar pula wana tengok..pos sini kak, nak buat minum petang.. ^_^
ReplyDeleteini lah menu ai untuk esok pagi.. wat sambal sikit nanti... cekodok sayur... tengkiuuuu
ReplyDelete