Tuesday, November 11, 2014

Chocolate Butter Bread Pudding / Puding Roti Mentega Bercoklat

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Petang petang macam ni tentu enak jika disajikan dengan puding.  Jom tengok puding yang telah saya buat tak berapa lama dulu.



Puding Roti Mentega Bercoklat

Bahan bahannya  :-
1 bungkus roti gardenia
6 biji telur Gred B
800ml susu segar/susu cair
80gm gula castor
1st esen vanila
mentega secukupnya
kismis, kurma, cip coklat secukupnya


Cara caranya  :-
1.  Sediakan loyang bersaiz 8" dan dilenserkan dengan mentega.  Ketepikan.
2.  Roti dipotong bahagian keras pada tepi tepinya.  Kemudian disapukan dengan mentega.  Belah 4 pada setiap keping dan susun dalam loyang yang telah disediakan tadi.
3.  Taburkan dengan kismis, kurma dan cip coklat seberapa banyak yang anda suka pada setiap lapisan yang disusun.  Asingkan.

4.  Di dalam sebuah bekas yang lain, masukkan gula, tuang susu segar/susu cair sedikit dahulu sambil dikacau agar gula larut.
5.  Pecahkan telur dan kacau sebati.
6.  Tuangkan susu yang selebihnya hingga habis diikuti dengan esen vanila sambil dikacau rata.
7.  Tuang campuaran ini  ke dalam loyang berisi roti yang telah disedikan awal tadi.
8.  Tekan tekankan sikit biar roti terbenam.  Biarkan lebihkurang 30 minit sehingga susu menyerap ke dalam roti.
9.  Bakar pada suhu 180C lebih kurang 50 minit atau sehingga masak.


Bahan bahan Sos Kastad
250ml susu segar
1 1/2 sb tepung kastad
1 sb gula castor
1 sb chocolate filing


Cara caranya
1.  Masukkan gula, diikuti dengan sedikit susu segar sambil dikacau rata.
2.  Tambah tepung kastad dan kacau sehingga sebati.
3.  Tuangkan  kesemua baki susu segar sambil dikacau rata.
4.  Panaskan di atas api sederhana hingga pekat.
5.  Siap!  Bolehlah disajikan bersama puding yang telah masak.



No comments:

Post a Comment