Monday, February 24, 2014

PUDING KASIH BERTAUT


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

Resepi untuk hari ini adalah resepi puding.   Minggu ni kerajinan menjadi jadi nampaknya, jadi adalah paparan terbaru untuk dipertontonkan.  Lama tak menjamah puding atau agar agar.  Sebenarnya anak anak tak berapa menggemari agar agar, sebab itulah kurang sedikit resepi pencuci mulut dalam blog ini.  Kalau nak buat juga kena fikir banyak kali siapa yang akan menghabihkannya.


Alhamdulillah,  puding yang dibuat  agak menjadi.   Rasanya pun sedap dan lembut.   Tidaklah  keras seperti puding2 yang pernah dibeli sebelum ini.  Kadang kadang puding yang dijual cuma cantik dipandang mata, tetapi rasanya teramatlah kurennnngg....


Macam biasalah, resepi hasil dari carian mengoogle kesana sini.   Terjumpa kat rumah NAZ.  Terimakasih banyak Naz.   Ramai yang telah mencuba dengan jayanya.    Hari ini mari pula kita lihat  hasilan dari dapur kecil saya ya.

PUDING KASIH BERTAUT

Bahan-bahan A :
  • 1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
  • 300 ml air
  • 200 ml santan
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 2 atau 3 jenis pewarna dan perisa (kalau tak nak letak perisa pun tak pe, just pewarna)
Cara-cara :
  1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
  2. Pecahkan telur ke dalam santan dan kocok sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware! atas api perlahan tau!). Setelah mendidih, tutup api.
  3. Bahagikan larutan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna dan perisa. Kacau sebati setiap bahagian dan tuangkan ke dalam mould yang anda suka. Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
  4. Setelah keras, keluarkan agar-agar dari mould atau kalau guna bekas yang besar sebagai mould tadi, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan semua agar-agar ini ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.

Bahan-bahan B :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm
  • 1 liter air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 100 gm gula Melaka atau nise
  • 2 helai daun pandan (disimpulkan)




Cara-cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.



Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi semua agar-agar A / kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan sejukkan ke dalam peti ais.





NOTA :
  • Untuk perisa tu, kalau tak nak letak pun tak apa. Cukup sekadar mewarnakan agar-agar di bahagian A itu dengan 2 atau 3 warna yang berlainan agar hasilnya nanti nampak cantik dan menarik.
  • Kalau tiada mould yang bentuk macam Naz di atas tu, guna loyang jer pun boleh untuk keraskan agar-agar bahagian A. Cuma lepas keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil.




Terkorban sudahhhh.......  
Tak sangka saya, hubby dengan anak anak suka sangat makan puding ni.  In sha Allah ada kelapangan boleh cuba puding yang lain pula.








Selamat Mencuba !

2 comments:

  1. Nak buat versi kasih bertaut ni bukan senang gak.. sbb nak kena sabar kan.. kalau sabar semua boleh.. cantek kan agar2 ni.. saya pernah sekali je buat.. hehehe

    ReplyDelete
  2. cantiknya puding tu..memang terpaut tengok..sayang la nak makan..hehe..

    ReplyDelete