Friday, December 17, 2010

Ayam Kapitan



Salam semua,

Lama tak masak ayam ni, dah bertahun jugakla. Tetiba hari ni bila dok belek belek buku masak lama, teringin pulak nak makan ayam kapitan ni. Tengok bahan bahan semua dah ada, kira ok la tu.



Sebenarnya ayam kapitan ni pun ada banyak versi, jadi buat permulaan saya cuba yang ini dulu, nanti try yang lain pulak. Rasa ayam ni sedikit masam sebab kebanyakan bahan yang digunakan memang berasa masam pun. Walaubagaimanapun, ianya tetap sedap dengan keenakkan rasanya yang tersendiri.

Kalau sekali sekala nak berubah selera, mempelbagaikan citarasa, bolehla masak ayam ni. Tapi kalau diberi pilihan, saya lebih suka ayam yang bersambal. Ok lah, kot kot la kalau ada yang termengidam bila tengok gambar kat ataih tu, tu haaa resepi dia ada kat bawah, gi la try.....nanti feedback balik ok.

AYAM KAPITAN

Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong 8
1 biji timun
15 tangkai cili kering / cili boh
20-30 biji lada hitam
1 1/2 sb tauchu
2 batang serai diketuk
15 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
4 helai daun limau purut
4 sb minyak masak
1 biji limau purut
secubit garam
asam jawa dan gula

Cara-cara

1. Timun dicakar bersama kulitnya, kemudian dihiris nipis nipis.
2. Limau purut diambil kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Bawang putih, bawang merah, tauchu dan lada hitam ditumbuk hingga lumat dan dicampurkan cili boh/cili kering mesin.
4. Panaskan minyak dan masukkan 2 batang serai dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Kacau rata.
5. Bila telah kuning, masukkan ayam, garam dan gula. Kacau lagi, kemudian masukkan air asam jawa dan juga sedikit air. Biarkan sebentar.
6. Kemudian masukkan kulit limau purut dan dikacau.
7. Tutup dan biarkan 5-10 minit hingga ayam menjadi empok. Kacaukan lagi dan masukkan timun. Biarkan sebentar dan angkat. Masakan ini agak pekat.
8. Siap untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment