Sunday, February 14, 2016

Nutella Fudge Crumble Bars

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Lamanya saya tak besiaran.  Lama juga tak share resepi.  Mari saya kongsikan
snek petang yang dah agak lama dibuat sebenarnya.  Cuma kerajinan meng"update" resepi baru saja muncul.  Sedap snek ini dibuat kudapan di waktu petang.

Nutella Fudge Crumble Bars 
Adapated From  :  Rockrecipes

Ingredients
For the crumble

2 tsp baking powder
2 cups rolled oats (large)
2 cups flour
1 cup brown sugar
1 ½ cups butter, cut in small cubes

For the Nutella fudge filling
1 cup chocolate chips 
½ cup whipping cream (or evaporated milk) 
1 cup Nutella 
1 cup icing sugar ( i.e. powdered sugar, confectioners sugar) 

Instructions
To make the crumble
Toss together baking powder, rolled oats, flour, and brown sugar.
Using your hands, rub the butter thoroughly through the dry ingredients.
Divide crumble mixture in half and press half into the bottom of a 9×13 inch greased or parchment lined baking pan.
Spread fudge filling mixture over the base. Top with remaining crumb mixture, breaking it into small pieces with your fingers.
Bake for 40 minutes at 350 degrees F or until golden brown.

To make the Nutella fudge filling
In a double boiler over medium low heat melt together the chocolate chips and whipping cream.
Stir in the Nutella in about 3 portions, stirring until smooth after each addition.
Don’t let this mixture get too hot, as soon as the Nutella is all stirred in, take it off the heat.
Add the icing sugar and blend in until smooth.

Nutella Fudge Crumble Bars
Diadaptasi Dari: Rock Resipi

Bahan-bahan
Untuk Crumble

2 sudu kecil serbuk penaik
2 cawan oat  (besar)
2  cawan tepung 
1 cawan gula perang
1 ½ cawan mentega, dipotong dadu kecil

Untuk Isian Nutella
1 cawan cip coklat 
½ cawan krim putar (atau susu sejat) 
1 cawan Nutella 
1 cawan gula aising (iaitu serbuk gula, confectioners gula) 

Cara cara 
Membuat Crumble
Campur dan gaulkan bersama serbuk penaik, oat, tepung dan gula perang.
Dengan menggunakan tangan, perlahan lahan adunkan mentega dengan bahan-bahan kering.  
Bahagikan adunan crumble pada dua bahagian.  Tekankan separuh adunan ke dalam loyang bersaiz  9 × 13 inci yang telah dilapik kertas baking dan dilenserkan dengan mentega. 

Sebarkan isian nutella di atasnya.  Kemudian taburkan baki crumble yang separuh lagi biar serata sambil  dipecah pecahkan (direlaikan) crumble menjadi kepingan kecil dengan jari.  
Bakar selama 40 minit pada suhu 350 darjah F atau sehingga perang keemasan.

Membuat Isian Nutella
Dengan menggunakan "double boiler"  diatas api sederhana kecil, cairkan bersama-sama cip coklat dan krim putar.
Tambahkan Nutella dalam kira-kira 3 bahagian, sambil dikacau sehingga sebati selepas setiap tambahan.
Jangan biarkan campuran ini terlalu panas, sebaik sahaja Nutella telah dimasukkan dan dikacau rata, keluarkan periuk dari haba.  
Tambah gula aising dan adun rata sehingga licin dan sebati.





2 comments: