Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Snek di petang hari sambil menonton tv. Resepi asalnya adalah crispy almond slices, tapi terpaksa ditukar namanya bagi disesuaikan dengan bahan bahan yang terkandung di dalamnya yang dihasilkan mengikut stok yang ada. Biscotti ini sangat rangup dan sedap tapi agak terlalu manis bagi saya. Sebagai nota peribadi, lain kali saya akan cuba elakkan dari meletakkan buah buahan campuran kerana ianya menambahkan lagi rasa manis pada biskut tersebut.. Patut diikut resepi asal dengan meletakkan kekacang sahaja.
Sedikit info yang saya perolehi melalui laman web mengenai biscotti.
Di Itali, perkataan "biscotto" bermakna "biskut" atau "cookie." Lebih khusus lagi, biscotti dinamakan mengikut kaedah asal penyediannya. Perkataan akar "bis" dan "cotto" bermaksud "dua kali" dan "dibakar." Apabila Itali mula mencipta biscotti beberapa abad yang lalu, mereka berhati-hati untuk membakar cookies ini dua kali bagi menghasilkan bentuk yang unik dan tekstur yang rangup. Disebabkan teksturnya yang sebegitu, membuatkan ianya sangat kering dan boleh disimpan untuk jangkamasa yang lama.
Di Itali, perkataan "biscotto" bermakna "biskut" atau "cookie." Lebih khusus lagi, biscotti dinamakan mengikut kaedah asal penyediannya. Perkataan akar "bis" dan "cotto" bermaksud "dua kali" dan "dibakar." Apabila Itali mula mencipta biscotti beberapa abad yang lalu, mereka berhati-hati untuk membakar cookies ini dua kali bagi menghasilkan bentuk yang unik dan tekstur yang rangup. Disebabkan teksturnya yang sebegitu, membuatkan ianya sangat kering dan boleh disimpan untuk jangkamasa yang lama.
Biscotti adalah tambahan yang ideal untuk mana-mana menu pencuci mulut. Ianya boleh dimakan begitu sahaja ataupun dicelup ke dalam minuman kegemaran samada panas ataupun sejuk. Sangat sesuai dinikmati bersama secawan kopi, coklat panas, espresso, teh ataupun aiskrim. Terdapat banyak resipi menarik yang boleh anda cuba serta pelbagai cara untuk menghiasinya agar tampil menawan. Jadi, tidak hairanlah biscotti merupakan alternatif hadiah kreatif dan cara terbaik untuk membawa sedikit sentuhan Itali ke dalam rumah anda.
Untuk resepi eksperiman kali ini, jom sama sama kita semak bahan bahannya.
Saya gantikan badam dengan walnut dan buah buahan kering campuran. Saya juga gandakan adunan bagi mendapatkan kuantiti yang lebih banyak dan dibakar di dalam loyang bersaiz 10inx10in.
CRISPY ALMOND SLICES
Adapted From ; AuntyYochana
Ingredients:
3 egg white
100 gm. sugar
1/8 tsp. salt
1 tsp. vanilla essence
200 gm. whole almonds
120 gm. plain flour
Method:
(1) Whisk egg white with sugar and salt till thick.
(2) Fold in flour and almonds.
(3) Pour into a 7" sq. tray.
(4) Bake at 170C for about 25 mins. until light brown.
(5) Remove and place onto a cooling rack to cool.
(6) Wrap cake with aluminium foil and keep in the fridge for a couple of hours.
(7) Slice the cake into thin slices and lay onto a baking tray.
(8) Bake in oven at 160C for about 15 mins. or until it's crispy.
(9) Cool and store in cookie containers.
Di bawah ini saya sertakan terjemahannya. Semuga bermanfaat.
CRISPY ALMOND SLICE
Diadaptasi Dari : AuntyYochana
Bahan-bahan
3 biji putih telur
100 gm. gula
1/8 sudu kecil. garam
1 sudu kecil.esen vanilla
200 gm. badam biji
120 gm. tepung
Kaedah Penyediaan
(1) Pukul putih telur dengan gula dan garam sehingga pekat.
(2) Kaup balikkan tepung dan badam.
(3) Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 7 "persegi.
(4) Bakar pada suhu 170C selama 25 minit sehingga kuning keemasan/perang sedikit.
(5) Keluarkan dan sejukkan di atas redai.
(6) Balut kek dengan aluminium foil dan simpan di dalam peti sejuk selama beberapa jam.
(7) Potong kek kepada kepingan nipis dan letakkan ke dalam loyang pembakar.
(8) Bakar dalam ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit. atau sehingga ia rangup.
No comments:
Post a Comment