Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Resepi eksperimen untuk hari ini.
RENDANG AYAM ALA KELANTAN
Sumber : SINI
Bahan-bahannya
1 kilo ayam
2 biji kelapa (ambil 5 cawan santan)
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 cm halia
3 batang serai
5 tangkai bunga cengkih
lengkuas sebesar ibu jari
Bahan2 yg digoreng dan ditumbuk halus :-
1 kuntum bunga lawang
1 st jintan putih
1 st jintan manis
10 biji lada hitam
2.5 cm kulit kayu manis
2 st ketumbar biji
1/2 biji kelapa dibuat kerisek
garam, gula dan asam jawa
Cara2
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Cili kering digiling (dimesin) dan asingkan. Bahan2 yg lain juga digiling (dimesin) dan asingkan.
3. Ketumbar biji dan kulit kayu manis ditumbuk kasar2.
4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 pertama yang telah digiling (dimesin) dan tumis hingga kekuningan.
5. Kemudian masukkan cili kering dan rempah2 lain yang telah digiling kecuali ketumbar.
6. Kemudian masukkan ayam. Kacau rata dan masukkan garam, gula dan air asam. Masukkan juga santan pekat sedikit2 sehingga kuah menjadi pekat.
7. Bila rendang telah kering, masukkan kerisek dan kacau hingga garing.
8. Akhir sekali masukkan ketumbar.
9. Bila rendang agak elok bolehla di angkat.
adoi sedapnya..bila nak dpt makan ni..
ReplyDelete