Thursday, June 23, 2011

Kek Kukus Sandwich Lapis Jem


Salam dan selamat tengahari semua,
Hari ni meh kita ramai ramai jamah kek yang lembut, gebu dan halus mulus gitu. Kek yang diberi nama kek kukus sandwich ini saya buat beberapa minggu yang lepas.


Sebenarnya resepi kek ni telah lama saya salin dari rumah MkLangAzie, ala Maklang tokey kek yang juga merangkap cikgu baking tu....hehehe. Terimakasih bebanyak ya MakLang kerana sudi memanjangkan resepi ini. Terimakasih juga yang tak terhingga buat Chef Zubaidah yang banyak berkongsi resepi resepi menarik beliau, semuga jasabaik beliau di dalam perkongsian ilmu ini diberkati Allah hendaknya. Izinkan saya untuk memanjangkannya pula di sini.

KEK KUKUS SANDWICH LAPIS JEM
sumber : Chef Zubaidah

Bhn
3 biji telur B
1/2 sb ovalette
30g air
100g gula castor
100g tepung naik sendiri
20g susu tepung
30g minyak
1st choc.emulco

Hiasan : jem (any flava) mklang guna blueberry jem

Cara
Pukul telur + gula + ovallete + air = hingga pekat
Ayak tepung + susu tepung dan sebatikan adunan
Akhir sekali masukkan minyak dan kacau rata
Ambil 2 sudu adunan dan warnakan dengan emulco.
Guna loyang 9x9, tuangkan semua adunan dan paipkan adunan coklat
Kukus selama 20'
Setelah masak, potong 2 dan sapu jem dan tindihkan ke atas kek.

Amacam?? Ada yang teringin tak?? Tu haaaa, resepi dah ada, godek ler..... gerenti tak nyesal punya..

11 comments:

  1. kalau kita duduk berjiran, mau amie tuisyen buat kek dgn wattie....hu huhuuu...kelmarin beli kek pandan lapis dgn japanese cheese cake... terfikir... kalaulah aku pandai buat kek yg gebu2 begini...

    ReplyDelete
  2. Amboi2, kak wattie ni asyik dok goda Kaz je dgn resepi2 yg npk sgt sedap ni.Kalaulah Kaz ni slim mcm Kak Wattie, mahunya Kaz buat je semua resepi yg ada ni.Masalahnya kalau Kaz buat, anak2 tak makan sgt kecuali kalau yg ada coklat, at last ibu depa lah yg nak kena perabih. Tu yg semakin 'comel' badan Kaz sekrg ni sampai nak kena alter semua kain dah, hehe.

    ReplyDelete
  3. uiii.....nampak gebu & lembut kan kek tu? nak try la..save rsp yer..hehe

    ReplyDelete
  4. mmg gebu....halus mulus...tapi kalau sy try buat kek yg mcm ni mesti mcm trun sikit lepas wat kuar oven...adus...

    ReplyDelete
  5. wahhh kak watie nampak gebu gebas ni,ayaq tu kan ayaq sejuk dr peti ais ka ayaq besa?

    ReplyDelete
  6. fuhh.. akakk.. terasa kt lidah lembut nyer kek nih.. 1st time tgk kek segebu nih.. sbb ada ovalette kot kan..

    ReplyDelete
  7. Amie,
    Sebenarnya dr blog masak memasak ni pun Amie boleh timba byk pengetahuan dan ilmu baking. Kalau Amie rajin mencuba insyaAllah lama lama pandai la tu, takyah tuisyen2 dah. Akak tengok la ni pun Amie dah pandai....

    Kaz,
    Ishhh Kaz ni figure Kaz biasa biasa ajala, dah elok dah tu, kalau kurus sangat pun tak cantik juga, ada isi sikit sikit baru sedap bila dipeluk yer dak hehehehe....

    Anna Qawina,
    Memang gebu gebas ni, cuba Anna jangan tak cuba..

    Nuwairani,
    Kalau ikut betul betul caranya, insyaAllah elok jadinya....

    Chik Mimi,
    Akak guna air masak biasa aja Mimi.

    Tun Telani,
    A'a Tun rasanya itu adalah salah satu sebab musyababnya

    Kasihredha,
    Gebus gebassssssss

    ReplyDelete
  8. kak...kta br nk blajar2 bt kek2 ni...1 sb n 1 st tu ape kak?

    ReplyDelete
  9. Jay,
    Thanks Jay.

    Inaaunibaked,
    sb tu maksudnya sudubesar dan st tu sudu teh, harap ini dapat membantu ya

    ReplyDelete