Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Saturday, May 7, 2011
Ayam Ungkep II - Resepi Chef Noraini
Salam semua,
Tak sangka saya ayam ungkep masakan Jawa ni sedap sangat rasanya. Pertama kali mencubanya tak lama dulu, hati ni sudah berkata kata harus diulang membuatnya. Jadi, kali ni cuba pula resepi daripada Chef Noraini. Nampak bahan bahannya lebih kurang sama dengan versi pertama dulu. Boleh juga dilihat di SINI untuk resepi berlainan yg telah dicuba sebelum ini.
AYAM UNGKEP
Bahan-Bahan :
1.5 kg ayam, dipotong kecil
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 batang serai, diketuk
1/2 cawan minyak masak
garam dam perasa secukupnya
1 hiris asam keping
air secukupnya
Bumbu (rempah ratus di kisar)
2 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan putih
3 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar (merah)
4 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :
1. Bahan bumbu dibasuh dan kisar hingga lumat bersama sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, bawang besar, bunga lawang dan serai hingga naik baunya.
3. Masukkan bumbu kisar dan tumis lagi hingga naik bau dan garing. Jika kurang minyak, tambah sedikit lagi.
4. Masukkan ayam dan kacau sebati.Tambahkan dua cawan air dan asam keping.Kacau biar rata.Tutup kuali dan biarkan rendidih selama 30 minit hingga ayam empuk.
5. Tambahkan air jika ayam belum empuk.Masukkan garam dan perasa.
6. Angkat dan hidangkan.
Sedap sangat ayam ungkep ini. Rasanya tak pedas langsung. Anak yang kecil suka sangat ayam masak ni. Bertambah jugakla dia makan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
memang sedappp rendang ayam ungkep ni...
ReplyDeletemas sekeluarga pun suka...
nak sikit ...sedappppp :)
ReplyDeleteMas,
ReplyDeletePertama kali mencuba, akak sudah menyukainya
Kasihredha,
Huluq mai pinggan lekaih
Nampak sedappppp
ReplyDelete