Sunday, March 28, 2010

Ayam Kicap Pedas Chef Wan



Salam,

Hari ni seperti biasa, bukak petisejuk, ayam jugak yang berkenan, tp tak tau nak masak resepi apa. Tengok stok ada nenas, takut nanti lembik pulak bila disimpan lama2. Jadi, belek2 tengok waiting lis, kot2 ada resepi ayam yang pakai nenas. Maka, terjumpa la Ayam Kicap Pedas Chef Wan ni. Resepi ni dah lama saya print dari Suria mediacorp tv12. Rasanya memang sedap, masam2 manis nenas. Cubala kalau tak percaya.
AYAM KICAP PEDAS

Bahan2
10 keping ayam - digoreng terlebih dahulu
6 batang cili kering
8 biji bawang putih
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 st serbuk kunyit
1 cawan nenas - yang telah dipotong dadu
1/2 cawan air asam jawa
1 batang timun - dipotong 2 cm panjang (saya tak letak sebab tak der)
2 biji buah tomato - dibelah empat
2 tangkai daun bawang dihiris nipis
1 bungkus stok ayam berkicap (saya guna kicap pekat jer)

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik wangi bersama serbuk kunyit.
2. Masukkan stok ayam berkicap, timun dan ayam dan digaul rata.
3. Seterusnya masukkan sedikit air, asam jawa, nenas, tomato, gula dan garam.
4. Setelah masak hidangkan ia dengan hirisan daun bawang

No comments:

Post a Comment