Thursday, November 11, 2021

KUIH SERIMUKA BAKAR



 
Kuih Seri Muka Bakar
Sumber  :   Azie Kitchen


Bahan Lapisan Bawah:-

500 gm beras pulut
300 ml santan pekat
300 ml air
2 sudu kecil garam halus

sedikit minyak masak (esp, jika guna santan kotak) 



Cara cara:

Rendam pulut sekejap. Basuh bersih  dan toskan.  Masukkan pulut, santan dan garam ke dalam loyang. Untuk kali ini, saya hanya membuat separuh sahaja dari adunan lapisan bawah, itu sebab ianya kelihatan agak nipis.

Kukus selama 30 minit. Bila masak, digaul  rata dan pindahkan ke dalam loyang yang sudah disapu sedikit minyak.  Tekan dan ratakan.



Bahan Lapisan Atas:-

4 biji telur gred B
1 cawan gula pasir - kurangkan 1 sudu besar
3 cawan santan 
1/2 cawan air daun pandan (pewarna kuning)
3/4 cawan tepung gandum - tambah 1 sudu besar
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil esen pandan
Sedikit pewarna hijau - jika suka
Beberapa helai daun pandan


* daun pandan dimesin dgn 1/2 cwn air dan 1/2 ulas bawang merah + 1 cm halia +  1/3 sudu jintan manis + kulit kayu manis


Cara cara: [

Kisar kesemua bahan dan tuang ke atas pulut.  

Bakar pada 180 C selama 45 minit ke 1 jam atau sehingga masak yang bergantung juga kepada saiz loyang yang diguna.  Guna cake tester atau lidi untuk melihat samada kuih sudah masak

Potong dengan pisau plastik apabila kuih benar benar sejuk.





No comments:

Post a Comment