Cara cara
Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak seperti biasa.
Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak seperti biasa.
RESEPI AYAM GORENG PEDAS ALA KOREA @ YANGNYEOM CHICKEN
Sumber Resepi : Puan Wawa Syalwawa
Bahan Perapan
10 ketul drummet ayam (bersihkan & tos)
7 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu gula
secubit garam
Cara Perap Ayam
* Tumbuk semua bahan hingga lumat. (Saya tumbuk satu demi satu sampai halus semuanya. Nak guna blender pun boleh.)
* Lumur pada ayam dan perapkan selama 30 minit minimum. Lagi lama lagi bagus.
Bahan Tepung Goreng Ayam
1 senduk tepung gandum
1 senduk tepung jagung
Cara Menggoreng
* Sebatikan kedua-dua tepung kering.
* Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam adunan tepung sambil golek-golekkan ayam.
* Pastikan minyak cukup panas sebelum masukkan ayam. Kawal api sampai ayam masak dengan sempurna. Dah nampak keperangan sedikit bolehlah angkat dan toskan minyak sampai betul-betul kering.
Bahan Untuk Sos
3 ulas bawang putih
2 sudu cili kisar
2 sudu besar gula
4 sudu sos cili
3 sudu sos tomato
2 sudu madu
1 sudu jus lemon
garam secukup rasa
Cara Penyediaan Sos
* Tumiskan bawang putih dan cili kisar hingga garing dengan sedikit minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, gula dan madu. Biarkan seketika kemudian masukkan jus lemon. Kacau sebati dan akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
* Sejukkan sebelum digaulkan dengan ayam goreng tadi.
Bahan Hiasan
Bijan (sangai secukupnya)
daun bawang yang dihiris
* Taburkan ke atas ayam goreng yang telah disaluti dengan sos. Siap!
Penuh perisa di luar, lembut dan juicy di dalam. Sosnya yang special dengan taburan bijan yang wangi pasti akan buat kita menjilat jari.
Nak makan begitu saja boleh, nak makan dengan nasi putih pun boleh.
No comments:
Post a Comment