Assalamualaikum Dan salam sejahtera semua,
MURUKU MELETUP
Sumber : Chef Zubaidah Che Pa
BAHAN2
250gm Marjerin – cairkan dan sejukkan
1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda
2 bungkus @ 500g + 500g Tepung pulut
2 biji Telur
30gm Jemuju/lemuju – disangai dulu dan kisar halus
3 sudu besar Serbuk cili (BABAS)
5 sudu besar Gula halus
1 1/2 sudu besar Garam halus (membumbung)
1 paket Udang geragau – basuh, keringkan dan kisar halus
800gm Air
1 sudu besar bijan putih (opt)
Daun kari secukupnya
CARA2
Satukan bahan2 kering dan gaulkan hingga sebati.
Panaskan minyak dan masukkan doh kedalam acuan dan terus tekan ke dalam kuali yang telah panas.
Gorengkan dengan penuh hingga kekuningan. Setelah muruku hampir garing, taburkan daun kari dan goreng hingga muruku betul2 masak dan garing.
Angkat dan toskan bekas yang telah dialas kitchen towel.
Biarkan sejuk sebentar dan simpan ke dalam bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment