Friday, September 3, 2021

Indian Poori n masala tosaiN3 yg tertunggak sblm PKP.Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Minggu lepas saya, hubby dan anak sempat bersarapan pagi di Restoren Tandoori, Bandar Perda.  Hajat di hati sebenarnya nak makan Roti Naan tapi belum siap lagi, tengahari baru siap kata pekerja di situ. 

Jadi, saya menempah Roti Poori,  sejenis sarapan pagi popular masyarakat India untuk anak saya.  Anak anak memang tak biasa makan makanan sebegini sebenarnya, hehehe, takpa bagi dia rasa dulu.  Seingat saya, waktu saya bekerja dahulu, boleh dikatakan setiap minggu saya akan memesan 2 keping roti poori berinti masala dari rakan setugas berbangsa India yang kebetulan keluarganya menjalankan perniagaan makanan ini.
Ini pula untuk saya, Masala Tosai.   Jika berkunjung ke mana mana restoren mamak, hubby dan anak anak seringkali akan memesan roti canai ataupun roti telur.   Berbeza dengan saya,  Masala Tosai ataupun chapati menjadi pilihan,  itu makanan kegemaran saya sejak kecil lagi.  Teringat sewaktu kecil, arwah ibu dan ayah selalu belikan kami sekeluarga makanan ini.   Tosai Masala memiliki tekstur yang lembut dan 

rangup.   Lazimnya, thosai dihidangkan untuk sarapan bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan); sebagai contoh kuah dal, kari ayam ataukari ikan, serta chutney iaitu sejenis kuah pekat yang diperbuat daripada campuran kelapa yang dikisar serta perencah rempah dan cili.
Thosai adalah sejenis serabai yang mempunyai rasa masam dan ranggup. Ianya diperbuat daripada beras dan kacang dal hitam (urad dhal) dan boleh juga ditambahkan dengan rempah-ratus untuk menambahkan rasa.
Poori @ Roti Puri diperbuat daripada tepung gandum dan minyak @ minyak sapi.   Biasanya dihidangkan dengan hidangan sampingan seperti kari atau kentang No comments:

Post a Comment