Masuk hari kelima membuat biskut raya. Biskut suji memang kegemaran saya, tapi tak pernah buat pun. Ini kali pertama saya buat biskut suji ni.

Harum, lemak dan rangup biskut ni.

Resepi saya c/p dari blog cik mat gebu dan resepi asalnya dari maklang. Terima kasih kepada anda berdua.
BISKUT SUJI SALJU...
BAHAN A :-
150 g minyak sapi
100 g mentega
100 g gula kastor
1 camca teh esen vanilla
1 kuning telur
BAHAN B :-
100 cornflakes, dikisar halus
100 g tepung jagung
50 g suji (semolina)
BAHAN C :-
280 g tepung gandum
Susu tepung secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
Putar bahan A hingga sebati. Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata. Tambah tepung
gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemran. Buat hingga siap dan bakar dalam
oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.
Biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung. Sejukkan atas jaringan dan boleh
simpan dalam bekas kedap udara...
No comments:
Post a Comment