
UDANG MASAK SERAI WANGI
Sumber : Pn Sabariah Shawal (tks yer puan)
Bahan-bahannya 600gm udang harimau - digoreng setengah masak (saya guna udang biasa jer)
4 batang serai 100 gm cili kering mesin
100 gm bawang merah
100 gm cili merah
70 gm bawang putih
70 gm halia muda
3 sdb pati asam jawa
30 gm belacan bakar (saya tak letak sebab kehabisan stok) 100 gm pati santan
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya
1. Kisar halus, serai, cili kering, bawang merah, cili merah, bawang putih dan halia muda.
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat.
4. Masukkan pati santan dan udang.
5. Masak hingga naik bau.

Ni pulak kek coklat yng dah lama dibuat sebenarnya, cuma baru hari ni nak letak.
KEK COKLAT
Bahan2nya
270 gm butter
250 gm gula castor
200 gm tepung gandum
70 gm serbuk koko
1 camt baking powder
6 biji telur
1 camb ovalette
2 camb fresh milk
1 camt esen vanila
Cara-caranya
1. Ayak bersama, tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan ketepikan.
2. Pukul telur dan gula castor hingga kembang.
3. Masukkan ovalette dan pukul lagi, masuk esen vanila dan fresh milk.
4. Masukkan bahan tepung yang diayak bersama tadi dan pukul lagi.
5. Butter dipukul berasingan dan campur ke dalam adunan tepung dan gaul rata.
6. Alas dan gris loyang bulat 9" dan tuang adunan kedalamnya.
7. Bakar pd suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak

No comments:
Post a Comment