Wattie's HomeMade

Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang

Pages

▼

Thursday, December 27, 2018

Ayam Sambal Lada Hidup


Salam semua,




Ayam Sambal Lada Hidup
Sumber : SHR resepi.mesra.net


Ingredients:-

½kg isi ayam 

½ sudu teh serbuk kunyit

½ sudu teh garam

minyak masak
10 btg cili hidup merah
5 ulas bwg putih
8 ulas bwg merah
3 inchi halia
5 sudu sos tiram (jika suka boleh tambah)
1 sudu teh gula
garam sesedap rasa
serbuk perasa.
minyak masak



Method:-

Gaul kan ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 10 minit. kemudian goreng separuh masak.



kisarkan bahan cili hidup, bwg putih, bwg merah dan halia.Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga keluar minyak. kemudian masukkan isi ayam yang digoreng. gaul sehingga sebati kemudian masukkan sos tiram dan bahan perasa lain. Elakkan memasukan garam terlebih awal kerana sos tiram sudah mempunyai rasa masin yg cukup.


Wattie at 6:00 PM No comments:

Thursday, December 20, 2018

RESEPI NASI LEMAK & AYAM GORENG PEDAS ALA KOREA @ YANGNYEOM CHICKEN







Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,


Brunch untuk hari ini,  jamu selera dengan nasi lemak & ayam korea.











RESEPI NASI LEMAK

Bahan bahan

2 cawan beras
1 cawan santan  @1 kotak 250ml
1 cawan air 
2 helai daun pandan - disimpul
3 ulas bawang putih dihiris
@ 3 hirisan halia
2 sb minyak masak

C




C

1 sb secubit garam
1 sb gula


Cara cara

Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
    Cara cara
    Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak seperti biasa.



    RESEPI AYAM GORENG PEDAS ALA KOREA @ YANGNYEOM CHICKEN
    Sumber Resepi  :  Puan Wawa Syalwawa

    Bahan Perapan
    10 ketul drummet ayam (bersihkan & tos)
    7 ulas bawang putih
    2 inci halia
    1 sudu besar lada hitam
    1 sudu gula
    secubit garam

    Cara Perap Ayam
    * Tumbuk semua bahan hingga lumat. (Saya tumbuk satu demi satu sampai halus semuanya. Nak guna blender pun boleh.)

    * Lumur pada ayam dan perapkan selama 30 minit minimum. Lagi lama lagi bagus.

    Bahan Tepung Goreng Ayam
    1 senduk tepung gandum
    1 senduk tepung jagung

    Cara Menggoreng
    * Sebatikan kedua-dua tepung kering.

    * Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam adunan tepung sambil golek-golekkan ayam.

    * Pastikan minyak cukup panas sebelum masukkan ayam. Kawal api sampai ayam masak dengan sempurna. Dah nampak keperangan sedikit bolehlah angkat dan toskan minyak sampai betul-betul kering.

    Bahan Untuk Sos
    3 ulas bawang putih
    2 sudu cili kisar
    2 sudu besar gula
    4 sudu sos cili
    3 sudu sos tomato
    2 sudu madu
    1 sudu jus lemon
    garam secukup rasa

    Cara Penyediaan Sos
    * Tumiskan bawang putih dan cili kisar hingga garing dengan sedikit minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, gula dan madu. Biarkan seketika kemudian masukkan jus lemon. Kacau sebati dan akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
    * Sejukkan sebelum digaulkan dengan ayam goreng tadi.

    Bahan Hiasan
    Bijan (sangai secukupnya)
    daun bawang yang dihiris

    * Taburkan ke atas ayam goreng yang telah disaluti dengan sos. Siap!

     Penuh perisa di luar, lembut dan juicy di dalam. Sosnya yang special dengan taburan bijan yang wangi pasti akan buat kita menjilat jari.
    Nak makan begitu saja boleh, nak makan dengan nasi putih pun boleh. 







    Wattie at 8:41 PM No comments:

    Thursday, December 13, 2018

    Sup Ayam Pedas

    Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,



    SUP AYAM PEDAS
    Sumber Resepi : Zalinah @ Rempah Ratus

    Bahan-bahan :
    1/2 ekor ayam - dipotong kecil
    1 batang carrot - dipotong
    2 biji kentang - dipotong
    1 pokok daun ketumbar - dihiris
    Bawang goreng secukupnya
    5 - 6 biji cili api merah - diketuk
    2 helai daun limau purut
    2 biji limau nipis - ambil jusnya
    3 biji bawang besar - dihiris kasar
    4 biji bawang putih - dicincang
    1 in halia muda - dicincang
    1 sudu makan rempah sup
    1 kiub pati ayam
    Air secukupnya
    Garam secukupnya

    Cara-cara:
    Tumis dengan minyak sedikit sahaja bawang besar dan bahan yang dicincang hingga layu.
    Masukkan rempah sup dan kacau.
    Masukkan ayam, kentang dan carrot. Tuang air secukupnya.
    Kacau hingga ayam dan bahan2 lain empuk.
    Masukkan cili api, jus limau, daun limau, kiub pati ayam dan garam. Biar mendidih.
    Tutup api dan masukkan daun ketumbar dan bawang goreng
    Sedia dihidang.














    Wattie at 7:45 PM 1 comment:

    Thursday, December 6, 2018

    Ayam Goreng Cili Padi Paling Sedap


    Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,
    Hidangan yg ringkas, mudah utk disediakan dan yg paling penting, sedap!


    Ayam Goreng Cili Padi Paling Sedap

    1 ekor ayam (potong kecil, bersihkan, gaul garam kunyit dan goreng hga masak)

    Bhn kisar 
    1 bj bawang besar
    3 ulas bawang putih
    15 biji cili padi
    3 biji cili hijau/merah

    Bhn tmbhan
    1 biji bawang besar potong bulat
    1 biji tomato  dipotong baji

    3 sb kicap manis
    Garam dan lada sulah secukupnya



    Cara cara
    Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.


    Masukkan ayam yg telah digoreng, dan gaul rata.  Tuangkan sedikit saja air jika nak berkuah.  


    Tambahkan garam, kicap manis dan lada sulah.  Masukkan bawang besar dan tomato.  Bila agak pekat tutup api.  Siap utk dihidangkan.


    Wattie at 6:00 PM No comments:

    Monday, December 3, 2018

    Pokok Kunyit / Kunyit Hidup


    Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera sahabat maya sekalian, 

    Telah sekian lama rasanya saya tidak menulis diblog ini.  Hanya n3 autopublish yang sempat dipaparkan.  Rindu pulak dibuatnya.  Rindu untuk mencuba resepi resepi baru terutamanya resepi viral. Sayangnya situasi sudah tidak seperti dulu lagi.  Kian hari kian berubah dan secara tidak langsung saya terikut sama dengan arus perubahan tersebut.  Ramai  rakan blogger seangkatan yg kian menyepi/beralih arah malahan ada yg  telahpun meninggalkan aktiviti blogging yg menjadi kegemaran suatu ketika dulu.  Semuanya mengikut haluan kehidupan bersama cerita suka dan duka masing masing.  Semuga dipermudahkan segalanya.


    Pagi ini 29/11/18 saya luangkan sedikit masa dengan kudrat yg masih tersisa untuk menuai hasil tanaman yang disemai beberapa bulan yang lepas.  Saya semai di dalam bekas kitar semula sabun pencuci kain baju, jimatkan?  Dan saya letakkan dekat porch kereta bagi memberikan sedikit perlindungan.  


    Ini pula cara saya menanam kunyit.
    Semaian saya lakukan menggunakan benih kunyit yang sedikit bertunas yg telah di beli dari Mydin.  Tanah pula tanah yg telah siap dicampur/tanah bakar yg dibeli dari nurseri.  Cara penanaman saya buat dengan menimbus kunyit ke dalam tanah kecuali mata tunas dibiarkan  menghala ke atas bagi mempercepatkan/menggalakkan pertumbuhan.  Setiap hari saya sirami ia dengan air bersulamkan kasih dan sayang heheheh.  Diselangi pula  dengan air basuhan beras.  Sekali sekala jika ada sisa sisa  dapur saya akan taburkan di sekeliling pokok.  Itulah yg menjadi baja bagi pokok pokok yg saya tanam.



    Alhamdulillah pokok kunyit tersebut  tumbuh dengan suburnya.   Daun daun yg terhasil besar besar dan lebar serta tinggi, seronok saya melihatnya.  (Sayangnya saya terlupa nak snap gambar pokok kunyit tersebut yg kini sudah tiada kerana telah kering semuanya dan dituai)  

    Sempatlah saya ambil daunnya untuk diletak di dalam masakan sehari hari serta memasak rendang pada syawal yg lepas.
    Kalau tak ada daun kunyit rasa macam tak lengkap pula kejadian rendangkan.  Baunya pun lebih harum dan nampak pun cantik, sekaligus membangkitkan selera untuk menjamah.


    Inilah hasil tuaian kunyit hidup yg segar dari ladang saya. 😊    Sebekas kecil sahaja tapi agak banyak nampaknya.  Selain rendang, masak lemak dan ulam, apalagi yg boleh dibuat dengan kunyit ni ya?  Nampak gayanya kenalah minta pertolongan En Google sekali lagi 😊 


    Nampak tak kunyit yg bertunas ni.  Mungkin saya akan ambil sedikit untuk ditanam semula.  Mudah mudahan adalah sedikit bekalan buat memasak dihari raya nanti,  in sha Allah jika diizinkanNYA.






    Wattie at 2:14 AM No comments:

    Monday, November 26, 2018

    Sup Bebola Ayam Ala Mamak

     Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,
    Sup yg gerenti sedap.


    Sup  Bebola Ayam Ala Mamak

    800gm bebola ayam ramly 
    Bahan2 dihiris
    1 bj bwg besar
    3 ulas bwg putih
    1 in halia

    7 bj cili padi diketuk

    Bahan2 ditumis
    1 btg kulit kayu manis
    3 bj buah pelaga


     Bahan2 dibancuh
    3 sb rempah sup ayam 
    Sedikit serbuk kunyit

    Bahan2 dipotong
    1 btg karrot
    3 bj ubi kentang
    2 btg saderi
    2 bj bwg besar
    2 bj tomato

    2 sb tpg gandum
    3sb kicap manis
    2 kiub ayam knorr
    Sedikit serbuk lada hitam
    Garam secukup rasa


     Cara cara
    Panaskan minyak dan masukkan rempah tumis diikuti dgn bhn hiris.  Tumis hingga naik bau.

    Masukkan bhn bancuh dan gaul rata.  Bila telah pecah minyak masukkan tpg gandum dan goreng rata.  Tuang air sedikit demi sedikit sambil dikacau hga bhn tdk bergentel.  Tambahkan air secukupnya utk kuah dan biar mendidih.



    Masukkan bebola ayam.  Bila semua bebola ayam timbul di permukaan, taburkan garam, lada hitam dan tuang kicap manis.  .
    Taburkan daun ketumbar. Siap!  


    Wattie at 2:40 AM 2 comments:

    Sunday, November 18, 2018

    Telur Masak Kicap Black Pepper

     Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera


     TELUR MASAK KICAP BLACKPEPPER

    Bahan-Bahan
    8 biji telur - digoreng mata kerbau
    5 sb Kicap lemak manis/secukup
    3 sb sos tiram
    1 sudu besar serbuk lada hitam

    Bahan kisar
    3 ulas bawang putih
    2 biji bawang besar


    Bahan Pelengkap
    1 biji bawang besar (dipotong bulat)
    2 biji cili merah (dihiris serong)
    2 biji cili hijau (dihiris serong)
    1 biji tomato (dipotong baji)
    5 biji cili padi (optional)
    1 in halia
    1 cawan air
    Sedikit serbuk perasa



    Cara-cara

    Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar dan serbuk lada hitam.
    Masukkan kicap, sos tiram serta air. 
    Bila mendidih masukkan bawang besar, cili merah, cili hijau, cili padi, tomato dan halia sambil dikacau rata. Tambahkan serbuk perasa.
    Perlahankan api, masukkan telur satu persatu sambil di salut dengan kuah. Tutup api dan sedia utk dihidangkan. 
    Wattie at 4:42 PM No comments:

    Thursday, November 15, 2018

    Ayam Masak Filipina

    Assalamualaikum dan salam sejahtera,


    Ayam Masak Filipina
    1 ekor ayam (potong kecil dan bersihkan)

    Bhn kisar / hiris
    1 bj bawang besar
    3 ulas bawang putih
    7 biji cili padi
    5 biji cili merah
    1 biji tomato


    Bhn tmbhan
    1 biji bawang besar potong bulat
    1 biji tomato belah 4

    2 kpg asam keping
    3sb sos tiram
    3 sb kicap manis
    Garam n gula secukupnya

    Cara cara
    Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hga pecah minyak.

    Masukkan sos tiram dan kicap manis.

    Masukkan ayam dan asam keping dan gaul rata.  Tutup dan biarkan ayam empok.

    Kalau nak berkuah tambahkan 1 cawan air.  Biar mendidih dan kuah memekat sedikit.

    Masukkan bhn tambahan, gaul rata.
    Perasakan dgn garam, gula dan lada sulah.  Siap!




    Wattie at 11:04 PM 1 comment:

    Monday, November 5, 2018

    PAVLOVA akhirnya...................


    Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya,

    N3 tertunggak.



    Mini pavlova.  Saya guna buah2an dalam tin bukan passionfruit.




    PAVLOVA WITH PASSIONFRUIT SAUCE
    Sumber : Bisousatoi


    Ingredients for the passion fruit sauce
    150 gm passion fruit flesh
    50 gm granulated sugar
    20 gm water
    2 gm cornflour

    To make the Passion Fruit Sauce, in a small saucepan, place the passion fruit flesh, water, sugar and cornflour, well mixed. Cook over a low heat until the sugar dissolved. Bring the sauce to the boil, stirring occasionally, then cover the pan and remove from the heat. Let cool and chill for 1-2 hours until cold.





    Ingredients
    150ml eggwhite (approximately 4 eggs)
    1 cup (220g) caster (superfine) sugar
    2 tbsp cornflour (cornstarch), sifted
    2 tsp white vinegar
    1/2 tsp vanilla extract (if u wish to hv a white Pavlova .. omit vanilla ok)
    1 cup (250ml) single (pouring) cream
    1/2 cup passionfruit pulp (approximately 4 passionfruit)
    250g strawberries, hulled and halved
    (I used strawberries, raspberries, blueberries and mangoes)





    Method
    Preheat oven to 150°C (300°F). Place the eggwhite in the bowl of an electric mixer and whisk until stiff peaks form. Gradually add the sugar, whisking well, until the mixture is stiff and glossy.
    Add the cornflour and vinegar and whisk until just combined. Shape the mixture into an 18cm round on a baking tray lined with non-stick baking paper. Reduce oven to 120°C (250°F) and bake for 1 hour 20 minutes.



    Turn the oven off and allow the pavlova to cool completely in the oven. Whisk the cream until soft peaks form. Spread over the Pavlova, top with passionfruit and strawberries and serve immediately. Serves 8–10

    OR

    Line a baking sheet with non-stick baking paper. Use a 6cm diameter cake ring to outline 18 circles and turn the baking paper over (so the meringue does not touch the pencil marks. Spoon the egg white mixture into a piping bag fitted with No. 9 nozzle. Pipe 18 swirls following the outlines on the marked paper. Pipe flowers along edges of swirls on to each meringue.



    Gigitan pavlova pertamaku......... rasa yang tidak terlalu manis seperti yang pernah ku bayangkan.  


    Pencuci mulut yang kaya dengan buah buahan segar, dilapisi meringue yang rangup diluar tetapi lembut didalam ala ala marshmellow.


    Dengan sapuan cream yang lembut dan enak, walllaaaaahhhh, so yummy.....rasa sekali pasti nak lagi.

    Wattie at 9:12 PM No comments:
    ‹
    ›
    Home
    View web version

    About Me

    Wattie
    Seberang Perai, Pulau Pinang, Malaysia
    View my complete profile
    Powered by Blogger.