Wattie's HomeMade

Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang

Pages

▼

Thursday, December 20, 2018

RESEPI NASI LEMAK & AYAM GORENG PEDAS ALA KOREA @ YANGNYEOM CHICKEN







Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,


Brunch untuk hari ini,  jamu selera dengan nasi lemak & ayam korea.











RESEPI NASI LEMAK

Bahan bahan

2 cawan beras
1 cawan santan  @1 kotak 250ml
1 cawan air 
2 helai daun pandan - disimpul
3 ulas bawang putih dihiris
@ 3 hirisan halia
2 sb minyak masak

C




C

1 sb secubit garam
1 sb gula


Cara cara

Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
    Cara cara
    Satukan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak seperti biasa.



    RESEPI AYAM GORENG PEDAS ALA KOREA @ YANGNYEOM CHICKEN
    Sumber Resepi  :  Puan Wawa Syalwawa

    Bahan Perapan
    10 ketul drummet ayam (bersihkan & tos)
    7 ulas bawang putih
    2 inci halia
    1 sudu besar lada hitam
    1 sudu gula
    secubit garam

    Cara Perap Ayam
    * Tumbuk semua bahan hingga lumat. (Saya tumbuk satu demi satu sampai halus semuanya. Nak guna blender pun boleh.)

    * Lumur pada ayam dan perapkan selama 30 minit minimum. Lagi lama lagi bagus.

    Bahan Tepung Goreng Ayam
    1 senduk tepung gandum
    1 senduk tepung jagung

    Cara Menggoreng
    * Sebatikan kedua-dua tepung kering.

    * Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam adunan tepung sambil golek-golekkan ayam.

    * Pastikan minyak cukup panas sebelum masukkan ayam. Kawal api sampai ayam masak dengan sempurna. Dah nampak keperangan sedikit bolehlah angkat dan toskan minyak sampai betul-betul kering.

    Bahan Untuk Sos
    3 ulas bawang putih
    2 sudu cili kisar
    2 sudu besar gula
    4 sudu sos cili
    3 sudu sos tomato
    2 sudu madu
    1 sudu jus lemon
    garam secukup rasa

    Cara Penyediaan Sos
    * Tumiskan bawang putih dan cili kisar hingga garing dengan sedikit minyak. Masukkan sos cili, sos tomato, gula dan madu. Biarkan seketika kemudian masukkan jus lemon. Kacau sebati dan akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
    * Sejukkan sebelum digaulkan dengan ayam goreng tadi.

    Bahan Hiasan
    Bijan (sangai secukupnya)
    daun bawang yang dihiris

    * Taburkan ke atas ayam goreng yang telah disaluti dengan sos. Siap!

     Penuh perisa di luar, lembut dan juicy di dalam. Sosnya yang special dengan taburan bijan yang wangi pasti akan buat kita menjilat jari.
    Nak makan begitu saja boleh, nak makan dengan nasi putih pun boleh. 







    Wattie at 8:41 PM

    No comments:

    Post a Comment

    ‹
    ›
    Home
    View web version

    About Me

    Wattie
    Seberang Perai, Pulau Pinang, Malaysia
    View my complete profile
    Powered by Blogger.