Pages

Saturday, November 29, 2014

Pulut Kuning Berhias Hantaran Perkahwinan





Assalamualaikum w.b.t.  dan salam sejahtera semua,

Tempahan Pn June, Taman Pauh Jaya sebagai hantaran di hari perkahwinan anak saudaranya.




Pn June request design seperti yang boleh dilihat di SINI,




Gambar ambil waktu pagi, suram sikit jadinya.



  Pulut kuning#serunding#burung telur#telur dadar#bunga karot#cili bunga#salad



 Terimakasih banyak diatas tempahan ini.
Sebarang kekurangan harap dimaafkan.





Thursday, November 27, 2014

Rendang Ayam Minang / Chicken Rendang Minang

Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera semua,
Lagi satu resepi rendang ayam minang yang boleh dicuba.



Rendang Ayam Minang / Chicken Rendang Minang
  Source  :  selerakuappetito

Ingredients
1 whole chicken
1 cup cooking oil
3 serving spoons blended chillies or sambal olek
1 teaspoon birds eye chillies
12 shallots - 1/2 blended & 1/2 thinly sliced
5 cloves garlic - 1/2 blended & 1/2 thinly sliced
2 inches ginger - thinly sliced and blend together with shallots/garlic
3 lemongrass - thinly sliced and blend together with shallots/garlic
2 roots of galangal or lengkuas - thinly sliced and blend together with shallots/ginger


2 cans 400 ml coconut milk
3 tablespoons kerisik (grated, roasted & ground coconut to paste)
Salt to taste
2 pieces Asam keping or dried sour fruit or 1/2 tablespoon tamarind paste
5 kaffir lime leaves and/or 2 pieces Turmeric leaves (daun kunyit)
3 tablespoon turmeric powder



Directions
Cleaned and washed the chicken.
Rubbed all over the chicken with salt and turmeric powder.
Deef fry until 1/2 way cooked.
Heat cooking oil in a wok and sauteed the thinly sliced shallots and all the blended ingredients until fragrant.
Add in the coconut milk, kerisik, asam keping, daun kunyit (turmeric leaves), daun limau purut (kaffir lime leaves ) and salt to taste.
Add in the chicken, stir well.
Reduced the heat and leave the chicken to cooked until thicken and dry.
Taste the salt.
Dish out and serves with boiled Brasmati or Thai rice.

Tuesday, November 25, 2014

Chocolate Cheese Tart & Chicken Pie


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua.
Tempahan Yatie dari Kulim untuk event di tempatnya bertugas.



Terimakasih banyak di atas tempahan ini.
Sebarang kekurangan harap dimaafkan.



Monday, November 24, 2014

Cappucino Muffin ala Kenny Rogers


Assalamualaikum w.b.t. dan salam sejahtera semua,
Mudahnya membuat muffin.
Jom tengok........

Saya tukarkan perisa dari vanila kepada cappucino.

Vanilla muffin

Bahan-bahan ( 2 dozen muffin )
8 tbsp mentega, dicairkan
4 cawan tepung
2 cawan gula
2 cawan susu segar
4 tbsp baking powder
1 tsp garam
2 biji telur
1 tbsp esen vanilla

j


Cara-cara
1.Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
2.Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
3.Bakar selama 20minit/180C.




Tak rugi mencubanya.  Mantooopp!



Friday, November 21, 2014

Resepi Mee Goreng Mamak Special

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Jom pekena mee mamak special!!!.   Fuhhhh, sedap giler mee ni.  Tudiaaaa, sedap pun sampai boleh jadi gila, hahaha, 
Sewaktu  menggoreng mee ni untuk sarapan pagi,   seorang demi seorang anak anak  datang bertanya "mama masak apa hari ni?"  Sekejap sekejap datang, tak pernah pulak jadi begini kejadiannya sebelum  ini.   Mungkin disebabkan aroma rempah rempah yang ditumis menyengat hidung mereka semua hehehe.  Siap beratur lagi menunggu mee masak.
Untuk resepi kali ini,  saya cuma memasukkan fishcake dan telur sahaja di dalam mee ini.  Sebabnya, itu sahaja yang ada dalam stok.  Kalau letak yang ini sahaja pun dah sedap bagai nak gila, bayangkan pula jika saya ikut betul betul resepi ini dengan mencampurkan daging dan udang, tak taula nak gambarkan sedap bagai nak apa pulak nanti hehehe.


Tengok pula siapakah gerangan penyumbang resepinya.  Khabarnya resepi ini dipelajari sewaktu beliau bekerja di sebuah restoren. Saya kopipes aja ya tanpa mengolah apa apa walaupun ada sedikit kecelaruan minda bila time nak menumis.  Pandai pandai koranglah nak mengadjust jika mau mencuba ya.
 Jom kita tengok sama sama,  zaaaaaassssss.....

Resepi Mee Goreng Mamak Special
Sumber  :  ResepiCikRuby

Bahan-bahan
5 ulas bawang putih yang diracik atau dicincang halus. 
1 + 1/2 senduk cili kisar (atau cili giling atau cili boh)
100gm daging lembu yang dicincang atau dipotong kecil (Daging lembu wajib diletak kerana melazatkan mee mamak)
20 ekor atau lebih udang yang ditanggalkan kepala dan kulit.  (Boleh juga ditambah sotong atau ayam dipotong kecil)
1/2 Senduk sos Cili 
1/2 Senduk Sos Tomato 
3/4 Senduk Kicap Manis
1 Bungkus Mee Kuning (1kg) (Mee kuning ini perlu dibasuh dan ditoskan terlebih dahulu) Mee kuning tidak boleh dimasak lama, jika tidak mee mamak anda kurang sedap. 
2 biji bawang besar yang dipotong mayang 
2 biji tomato yang dipotong nipis
4 Batang Daun Sawi yang dipotong kasar 
Boleh juga tambah fishcake, fishball yang dipotong nipis. 

Langkah-langkah Penyediaan
Pertama:
Panas minyak sehingga benar-benar panas dengan api sederhana besar. Biar berasap sikit. Setelah minyak panas, barulah masukkan bawang putih cincang.
Tumis bawang putih sehingga naik bawang dan warnanya sedikit keperangan. Kemudian masukkan satu dan setengah senduk cili kisar. Dan masak sehingga naik minyak. Sukatan minyak masak, agak-agak cukup untuk menumis bawang putih dan cili kisar.
Kedua: 
Setelah naik minyak, masukkan daging cincang dan kacau hingga sama rata dan terus masukkan udang basah dan kacau hingga sama rata. Tumis bawang putih sehingga naik bawang dan warnanya sedikit keperangan. Kemudian masukkan satu dan setengah senduk cili kisar. Dan masak sehingga naik minyak. Sukatan minyak masak, agak-agak cukup untuk menumis bawang putih dan cili kisar.

Ketiga: 
Boleh terus masukkan 1/2 senduk Sos Cili, 1/2 Senduk Sos Tomato dan 3/4 senduk Kicap Cair Manis. Tapi biasanya kalo saya masak dirumah, saya tidaklah sukat, tuang agak-agak sahaja. Masa saya bekerja di restoran dulu, mereka letakkan juga kicap pekat dan sos tiram. Namun tanpa kicap pekat dan sos tiram, tetap sedap rasanya.
Keempat: 
Masukkan lebih kurang 2 sudu gula dan 1 sudu teh garam. Garam dan gula secukup rasa bergantung kepada anda. Tunggu sehingga daging dan udang basah benar-benar masak dalam 10-15 minit. Daging yang dicincang cepat dimasak.
Terakhir: 
Masukkan mee kuning, hirisan tomato, bawang besar dan sawi. Dan kacau sehingga sama rata. Peringatan penting. Mee kuning tidak boleh dimasak terlalu lama. Jika tidak, ia akan kembang dan kurang sedap. Apabila anda memasukkan mee kuning, kacau dalam 5 minit dan matikan api. (Jika anda mahu masukkan tauge, masukkan lebih awal sebelum memasukkan mee kuning)
Jika anda mahukan mee goreng mamak anda lebih gelap atau hitam, tambahkan kicap cair lagi. Biasanya di restoran, mereka gunakan kicap pekat untuk menghitamkannya. Namun pada saya kicap pekat menyebabkan rasa mee mamak kurang sedap.

Makan bertambahlah rakyat di rumah hari ini..  Maklumlah mee mamak special, setahun tak sekali baru buat, hehehe.

Thursday, November 20, 2014

Ikan Merah Masak Kicap Pedas

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera semua,
Resepi untuk hari ini ialah


Ikan Merah Masak Kicap Pedas

Bahan-bahan 
7 ekor ikan merah/apa apa ikan
1/2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia - dimayang halus
5 sb cili kisar
2 batang serai - diketuk
1/2 cawan kicap manis
garam secukup rasa
sedikit air

1/2 biji bawang besar - dimayang
1 biji cili merah - dihiris serong
2 biji tomato - dipotong baji

Cara-cara
1.  Bersihkan ikan, lumur garam dan kunyit dan goreng.  Ketepikan.
2.  Kisar bahan bahan bertanda *
3.  Panaskan minyak.  Tumis Serai, bawang putih, halia dan bahan bahan kisar.hingga terbit minyak
4.  Tambahkan kicap manis dan sedikit air jika perlu.
5.  Masukkan ikan dan gaul rata.
6.  Tambahkan bahan bahan lain iaitu, bawang besar yang dimayang, cili merah dan tomato.
7.  Tambahkan garam secukup rasa.
8.  Siap

Tuesday, November 18, 2014

Cucur Kentang dan Karot

Assalamualaikum w.b.t.  dan salam sejahtera semua,
Hidangan untuk minum petang.


CUCUR KENTANG DAN KARROT

BAHAN-BAHANNYA :-
4 cawan tepung gandum
3 1.2 cawan air suam
2 st soda bikarbonat
2 st garam atau secukup rasa


1 batang karrot - dipotong dadu
6 biji ubi kentang - dipotong dadu
2  biji bawang besar, dipotong dadu
1 genggam daun kuchai - dipotong 1in
2 biji cili merah - dihiris nipis

Cara caranya  :-
1.  Di dalam sebuah bekas, campurkan kesemua bahan sayuran (karrot, ubi kentang, bawang besar daun kuchai dan cili merah) dan gaul rata.
2.  Tambahkan tepung, baking soda dan garam sambil digaul rata.
3.  Tuangkan air suam sedikit demi sedikit sambil digaul sebati sehingga mendapat adunan yang elok.  Adunan yang tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair, yang sedang sedang ajaaaa......
4.  Panaskan minyak dan sudukan atau "jemputkan" adunan ke dalam minyak panas.  Gorenglah  hingga kuning keemasan atau sehingga masak sempurna
5.  Toskan minyaknya.  Siap!
6. Hidangkan bersama sos cili.

Enak dimakan panas panas !

Monday, November 17, 2014

Ayam Hitam Cili Kering

Assalamualaikum w.b.t  dan salam sejahtera semua,
Menu untuk hari ini.


AYAM HITAM CILI KERING

Bahan:-
  • 4 ketul peha ayam (bole jugak guna semua bahagian lain pun)
  • 2 labu bawang besar - didadu kecil
  • 10 tangkai cili kering - dikerat-kerat serong
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 inci halia - ditumbuk
  • 1 inci kunyit hidup - ditumbuk
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar rempah daging
  • 2 biji ubi kentang - dipotong kecil dan digoreng dahulu.D
  • sedikit air (jika terlalu pekat, tambah)
  • garam secukup rasa
  • gula (optional)
  • daun bawang untuk tabur


Bahan Sos:-
  • 4 sudu besar kicap pekat ABC
  • 2 sudu besar kicap manis Kipas Udang
  • 2 sudu besar kicap masin Kipas Udang
  • 2 sudu bear sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili Thai
  • 2 sudu besar madu
  • 2 sudu teh cuka makan

Cara Memasak:-
  1. Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan perap sekejap. Kemudian goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng pula ubi kentang, angkat dan ketepikan.
  3. Buang sedikit minyak dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar dan tumis bawang, bahan tumbuk, cili kering dan serai hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan rempah, kacau lagi.
  5. Masukkan air dan kacau sekejap.
  6. Masukkan ayam dan kacau balik biar mesra sekejap.
  7. Masukkan semua bahan sos dan masak atas api perlahan. Balik-balikkan biar bahan bergaul sebati dengan ayam.
  8. Masukkan garam dan seimbangkan rasa. Tambah apa yang perlu ikut tekak (*bole jgk letak sedikit gula)
  9. Akhir sekali masukkan kentang dan gaul rata. Tutup api dan tabur daun bawang. Hidangkan.. SELAMAT MENCUBA...!

Saturday, November 15, 2014

The Perfect Vanila Cupcakes Recipe



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Kek Cawan yang sungguh lembut dan sedap.



Perfect Vanilla Cupcakes
 Recipe by Glorious Treats
 Yields- 15-16 cupcakes

 1 1/4 cups cake flour
 1 1/4 teaspoons baking powder
 1/2 teaspoon baking soda 
1/2 teaspoon salt
 2 eggs
 3/4 cup sugar
 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
 1/2 cup oil (vegetable, canola or extra light olive oil)
 1/2 cup buttermilk (or 1/2 cup milk plus 1/2 teaspoon white vinegar or lemon juice- add acid to the milk then set aside for 5 minutes before using)


Directions-
 * Preheat oven to 350*F. * In a medium bowl, add cake flour, baking powder, baking soda and salt. Stir together with whisk, and set aside.
 * In the bowl of an electric mixer, add eggs and beat 10-20 seconds. Add sugar and continue to beat on medium speed about 30 seconds. Add vanilla and oil, beat.
 * Reduce mixer speed to low and slowly add about half of the flour mixture. Add half of the milk, then the rest of the flour and the rest of the milk. Beat until just combined.  Scrap down the side of the bowl. 
* The batter will be thin. Pour batter into a muffin pan prepared with paper liners. Fill liners about 2/3 full. 
* Bake cupcakes in pre-heated oven for 12-14 minutes.
 * Cool in pan 1-2 minutes, then remove cupcakes from pan (carefully) and finish cooling on a wire rack.

 
Happy Trying !