Pages

Thursday, May 8, 2014

Padprik Sotong


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Menu untuk hari ini.  Yang jarang jarang, yang kadang kadang.  Saya menggantikan resepi paprik ayam ini dengan sotong.


Paprik 
Makyong@myresipi.com 
Sesuai dimakan dengan nasi putih 

Bahan-bahan 
( 4 ) ½ ekor ayam - dipotong kecil2 
4 ulas bwg merah - ditumbuk 
2 ulas bwg putih - ditumbuk 
1 labu bwg besar - dimayang 
2 btg serai - dititik 
2 biji buah tomato - dipotong 
4 5 biji cili padi - ditumbuk 
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda 
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis 
bahan2 perasa 










Cara-cara 
Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing). 
Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap. 
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. 
Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi. 

No comments:

Post a Comment