Pages

Tuesday, November 3, 2015

Resepi Risoles Ayam / Chicken Risoles Recipe






Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera semua,
Resepi untuk hari ini.



RESEPI RISOLES AYAM
Sumber  :  Fb RinaTalibFull  (tkasih)


1. Inti daging yg telah dimasak

2- kulit risoles
3- telur
4- serbuk roti
5- mozarella cheese

RESEPI INTI RISOLES
Bahan2nya:
* 400gm daging cincang (nak letak lebih pun boleh... ikut suka hati)
* 3biji kentang saiz besar @ 5biji saiz  sederhana  ##
* 1 biji bawang besaq ##
* 3sudu kecil serbuk lada hitam
* 5 ulas bawang putih 
* sedikit minyak utk menumis
* 1 cawan air biasa
* bahan perisa secukup rasa
* 2sudu tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
=bahan ## potong dadu dan campur kedua2nya

Cara2nya
1- tumis bawang putih yg telah ditumbuk kasar sehingga naik bau..
2- masukkan daging hancur dan kacau rata... biar dalam 5minit dan masukkan ubi kentang + bawang besar yg telah di dadu tadi...+ 1cawan air biasa. kacau lg...
3- masukkan serbuk lada hitam kacau sekali sekali sehingga air agak kering...
4- masukkan bancuhan tepung jagung tadi dan kacau hingga kering dan agak pekat dan melekat.... perisakan
5- tuang dalam bekas yg berlubang ataupun penapis supaya minyak dan cecair yg ada turun kebawah...


RESEPI KULIT RISOLES

Bahan2nya
* 2cawan tepung gandum
* 2 cawan santan pekat (sy guna santan kotak)
* 1 1/2 cawan air biasa
* Garam secukup rasa
* 1 biji Telur
Cara2nya
1- Blender kesemuanya dan tuang kedalam bekas... kepekatannya agak2 boleh dilenggang... lebih kurang mcm nak buat kulit ketayap. 

2bj telur dipukul utk digolek risoles sblm digoreng.  Guna minyak sikit jer n api perlahan.

Menghasilkan lebih kurang 30biji risoles.


Saya gantikan inti ayam dengan inti sardin seperti di bawah.

RESEPI INTI RISOLES SARDIN

Bahan bahannya
2 tin kecil sardin
2 batang karot - didadu
2 biji ubi kentang - didadu
2 biji bawang besar - didadu
5 ulas bawang putih - diracik 
3sb rempah kari ayam
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
lada sulah secukupnya
minyak untuk menumis

3 sb tepung gandum
3 sb mentega

Cara caranya
1. Cairkan mentega.  Kemudian masukkan tepung gandum.  Gaul rata hingga bergumpal, angkat dan ketepikan.
2.  Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan 1 biji bawang besar hingga layu dan naik baru.
3.  Masukkan rempah kari ayam dan cili kisar, gaul rata.  Masak hingga pecah minyak.
4.  Masukkan secawan air, 1 biji bawang besar dadu, kentang dan lobak merah, gaul rata.   Biar hingga kentang dan lobak empuk.  Tambah air jika perlu. 
5.  Masukkan sardin sambail dilenyek kasar.  Biarkan sebentar sehingga agak pekat.
6.  Masukkan tepung gandum yang telah dimasak awal tadi.  Gaul rata, perasakan dengan garam, gula dan lada sulah secukupnya.
7.  Masak sehingga pekat dan kering.  Siap untuk digunakan sebagai inti.


5

No comments:

Post a Comment