Pages

Saturday, May 7, 2011

Ayam Ungkep II - Resepi Chef Noraini


Salam semua,

Tak sangka saya ayam ungkep masakan Jawa ni sedap sangat rasanya. Pertama kali mencubanya tak lama dulu, hati ni sudah berkata kata harus diulang membuatnya. Jadi, kali ni cuba pula resepi daripada Chef Noraini. Nampak bahan bahannya lebih kurang sama dengan versi pertama dulu. Boleh juga dilihat di SINI untuk resepi berlainan yg telah dicuba sebelum ini.


AYAM UNGKEP

Bahan-Bahan :
1.5 kg ayam, dipotong kecil
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 batang serai, diketuk
1/2 cawan minyak masak
garam dam perasa secukupnya
1 hiris asam keping
air secukupnya

Bumbu (rempah ratus di kisar)
2 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan putih
3 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar (merah)
4 ulas bawang putih

Cara Membuatnya :
1. Bahan bumbu dibasuh dan kisar hingga lumat bersama sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis, bawang besar, bunga lawang dan serai hingga naik baunya.
3. Masukkan bumbu kisar dan tumis lagi hingga naik bau dan garing. Jika kurang minyak, tambah sedikit lagi.
4. Masukkan ayam dan kacau sebati.Tambahkan dua cawan air dan asam keping.Kacau biar rata.Tutup kuali dan biarkan rendidih selama 30 minit hingga ayam empuk.
5. Tambahkan air jika ayam belum empuk.Masukkan garam dan perasa.
6. Angkat dan hidangkan.



Sedap sangat ayam ungkep ini. Rasanya tak pedas langsung. Anak yang kecil suka sangat ayam masak ni. Bertambah jugakla dia makan

4 comments:

  1. memang sedappp rendang ayam ungkep ni...
    mas sekeluarga pun suka...

    ReplyDelete
  2. Mas,
    Pertama kali mencuba, akak sudah menyukainya

    Kasihredha,
    Huluq mai pinggan lekaih

    ReplyDelete