Pages

Monday, April 18, 2011

Ayam Harum Thai



Salam buat semua,

Resepi yang telah dicuba oleh ramai bloggers masak memasak, hanya saya yang sedikit ketinggalan. Biasala kan, bila dah dok dalam waiting list, kenala tunggu gilirannya kan. Ayam Harum Thai ni masak semalam. Saya buat untuk 1 ekor, jadi kenala doublekan bahan-bahannya. Kat rumah saya ni kalau buat sedikit, nanti tak cukup pula sebab rakyatnya ramai.

Dari segi rasanya pula, ada rasa masam masam manis gitu, tak pedas langsung. Kalau ada anak anak kecil yang teringin nak makan, tak perlula risaukan ? Masaknya pun tak mengambil masa yang lama sebab semua bahan ready made, cuma campurkan aja.



Macam biasala, posing sikit untuk tatapan teman-teman semua. Tempat posing biasanya kat dapur kecil saya, tempat dimana semua masakanku terhasil. Terimakasih buat Ummi yang telah mempromosi sakan resepi ini. Tak lupa juga buat tuanpunya resepi.

AYAM HARUM THAI
Resepi: TryMasak
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan

2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)

sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis

Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya
daun sup - dihiris halus-halus

Cara Memasak:-
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.

Tumiskan bahan A sampai wangi.
Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih panas-panas




8 comments:

  1. mas pun dah buat ayam ni..
    memang best...
    akak..tu epal hijau ke..he..he..

    ReplyDelete
  2. nampak sungguh menyelerakan la ayam ni kak...nieza lum buat lagi tapi teringin juga nk buat nanti.

    ReplyDelete
  3. Mas,
    Lamanya Mas tak singgah sini, akak kangen laaaaa.
    Nampak cam epal kan, tp capsicum la dik

    Nieza,
    Memang best giler ayam ni Nieza, kalau tak percaya cuba try test....hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalam kak
    wattie,uii rindunyer kat akak..Sedap lah nmpk ayam akak nih,dah masuk list dari ritu,tapi xwat2 lagi,meh rasa ayam akak dulu lah,ngee..

    ReplyDelete
  5. MENYELERAKAN TENGOK HIDANGAN INI...

    ReplyDelete
  6. Assalam kak wattie,
    anak2 memang suka lauk ni..sebab tak pedas..
    laju aje dia orang makan..kita buat pun satu ekor..heheh...ada lagi tak tu?..

    ReplyDelete
  7. assalam kak watie,
    tengok saja dah selera..belum mkn lagi..mcm ni punya baik promosi..tak leh jd nie..nnt nak kena try jugak lah..

    ReplyDelete
  8. Zaliedana,
    Wsalam Dana, akak pun rindu gakkkk. Kena try ayam ni Dana, mmg sedap ni

    Munna,
    Memang berselera Munna

    Ayu,
    Wsalam Ayu, walaupun buat sekoq tp dah habihhhh, tinggal bekas jer ni Ayu...

    Iza Akma
    Wsalam Iza, Yang baik tu mesti promote sakan, hehehe

    ReplyDelete