Freshly baked cakes and cupcakes for all occasions. Tel / Sms : 012-4742726 Email : watti.ismail@gmail.com Based : Taman Pauh Jaya Seberang Perai Pulau Pinang
Pages
▼
Friday, January 14, 2011
Ayam Panggang Ala Bangkok
Salam semua,
Ayam Panggang Ala Bangkok. Nama resepi cam mai dari Siam nampak gayanya. Selalunya makanan Siam ni sedap sedap dan paling penting sesuai dengan tekak saya sekeluarga. Tengok bahan bahan pun cam sedap jerk, jadi apalagi tangan ni pun dah menggatal nak menerai. Ayam pun ada dalam petiais tu. Mesti anak anak suka sebab selalunya klu pergi pasar malam dekat rumah, mesti diaorang cari ayam panggang bok balik.
Resepi ni saya ambil dari rumah KNor dan yang mempromote resepi ni lak ialah UmmiZaihadi. Asal resepi dari Majalan Saji. Terimakasih la kepada semua mua nya yang terlibat, memang sedap sangat ayam panggang nih. Lebih sedap kalau meratah begitu saja.
AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
Sumber: Ummi Kuantan
Sumber asal : Majalah SAJI
Bahan:-
1 ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6 bhg.)
15 gm kunyit. (akak letak 2 cm)
80 gm serai (akak letak 3 btg)
30 gm bawang putih (akak letak 3 ulas)
20 gm batang ketumbar
10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg dikisar)
Bahan Perapan:-
30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
15 gm sos ikan (letak 1 sudu besar)
20 gm pati ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1 kiub)
4 gm sos tiram (letak 2 sudu besar)
35 gm gula (letak 2 sudu besar) ~ k.nor letak 1 sb jer sbb dah letak madu
50 ml santan
1 sudu besar madu
10 gm garam
Bahan Sos:-
30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
15 gm bawang putih - cincang
50 gm cuka (letak 3 sudu besar)
1 sk. sos ikan
15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
6 tangkai cili padi -cincang halus
Cara-Cara:-
Bersihkan ayam dan toskan airnya.
Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam. Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang.
No comments:
Post a Comment