Pages

Thursday, November 18, 2010

Rendang Kelantan

Salam semua,

Inilah gandingan ketupat daun palas yang saya buat semalam, Rendang Kelantan. Tak tau la darimana datangnya nama rendang ni, mungkin tuan yang empunya resepi ni asal orang kelantan. Resepi ni dah lama saya salin, masa zaman anak dara dulu-dulu…….heheheh, buku buat menyaliln resepi pun dah naik rabak, maklum dah berpuluh tahun lamanya………. Tp tu laaaah sy tetap setia pada yang satuuuuuuuu, auwwwww dalam maknanya niiiiiii. Tp apa2 pun resepi ni memang best, famili semua sukakannya.



Rupa tiada, tapi rasa ada.........hehhehe....Minta maaf la banyak2 sebab saya tak tau nama tuanpunya resepi ni, walaubagaimanapun, terima kasih bebanyak saya ucapkan kerana sudi berkongsi resepi sedap ini.



RENDANG KELANTAN

Bahan2
1 kilo ayam
2 biji kelapa (ambil 5 cawan santan)
20 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5 cm halia
3 batang serai
5 tangkai bunga cengkih
lengkuas sebesar ibu jari

Bahan2 yg digoreng dan ditumbuk halus :-
1 kuntum bunga lawang
1 st jintan putih
1 st jintan manis
10 biji lada hitam

2.5 cm kulit kayu manis
2 st ketumbar biji
1/2 biji kelapa dibuat kerisek
garam, gula dan asam jawa

Cara2
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Cili kering digiling (dimesin) dan asingkan. Bahan2 yg lain juga digiling (dimesin) dan asingkan.
3. Ketumbar biji dan kulit kayu manis ditumbuk kasar2.
4. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 pertama yang telah digiling (dimesin) dan tumis hingga kekuningan.
5. Kemudian masukkan cili kering dan rempah2 lain yang telah digiling kecuali ketumbar.
6. Kemudian masukkan ayam. Kacau rata dan masukkan garam, gula dan air asam. Masukkan juga santan pekat sedikit2 sehingga kuah menjadi pekat.
7. Bila rendang telah kering, masukkan kerisek dan kacau hingga garing.
8. Akhir sekali masukkan ketumbar.
9. Bila rendang agak elok bolehla di angkat.

No comments:

Post a Comment