Pages

Friday, November 19, 2010

Acar Ikan Tenggiri

Salam buat semua sahabat blogger yang dikasihi,

Hari ini saya ingin menayangkan kepada anda semua menu special sempena permintaan hubby tersayang…………..ahakkkssss, acar ikan tenggiriiiiiiiiii, kah kah kah macam lawak pulak, masak ikan pun nak habaq habih kat semua orang, Bukannya apa, semalam hubby kata esok masak la ikan tu, buat rendang asam. Tak pernah-pernah dia suruh masak, selalunya dia makan saja apa yang saya masak, pasai tu la menu hari ni jadi menu yang sepesial…….heheheheh

Resepi ni macam biasa la , resepi cilok, dari mana lagi kalau tak dari blog cik mat gebusssss yang famous de amos tu……..hehheheh, jangan mare. Masa dok intai2 resepi tu, ternampak la acar ni, bila baca rempah ratusnya, lebih kurang macam rendang asam yang saya selalu buat. Saya pun apa lagi, cuba, try, test laaaaa, Bezanya cuma pada cuka dan cili mesin. Kalau rendang asam yang saya selalu buat, bahan2 ni tak masuk, ya la nama dia pun acar, mestila ada cabai ngan cuka kannnnnn.

Ni lagi satu cerita, masa goreng ikan tu, melekat la pulak, kita pun biaq la garing sikit baru nak alih, tiba2 dia pi hangit pulak……..laaaaaa hancusla resepiku hari niiiiiiiiii, tp alhamdulillah, seketoi saja yang hangit pun……..hehehehe yg lain-lain garing jer…..

Ok la…… jom kita layan gambaq dia……………..zaaaaaaasssssssss



ACAR IKAN TENGGIRI....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tenggiri jenis kecil
2 biji timun, kerat, buang empulur, hiris memanjang
1/2 batang lobak merah (tak letak), hiris memanjang
2 biji cili merah, kerat, buang biji dan hiris memanjang
9 biji bawang merah, belah 2 setiap biji
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap ulas
1 inci halia muda, hiris halus
1/2 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1/4 cawan cuka makan
1/2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Sedikit serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)

Ikan tadi disiang, kerat sederhana, cuci dan gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, goreng embal2 (atau garing, tu terpulang yea). Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak, masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, udang kering, cili kisar, bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga wangi.
Masukkan cuka dan gula serta serbuk kunyit, kacau rata dan masak hingga pekat. Masuk ikan tadi bersama lobak merah, bila lobak sedikit lembut, masukkan timun dan cili merah, gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..


No comments:

Post a Comment