Pages

Tuesday, June 1, 2010

Black Pepper Prawn

Salam,

Kita masak lauk la pulak yer. Kali ni saya menyediakan Black Pepper Prawn. Yang ni edisi ciplak dan tukar, hehehe. Sebenarnya resepi asal dari fp Kak Liza - Black Pepper Chicken. Saya tukarkan jadi Black Pepper Prawn. Rasanya memang sedap, ada kelainan. Tak la asyik makan sambal tumis udang jer selalu, baru tak jemu kan.



Kalau korang nak cuba, resepinya saya cp dari fp kak liza dan ubahsuai spt dibawah

BLACK PEPPER PRAWN

Bahan-bahan
500 gm ayam - yg ni kena ler tukar ngan udang yer
1 batang carrot [potong kecil] - dan saya tambah sedikit hirisan kacang buncis
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

bahan tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

bahan hiasan
2 tangkai daun sup ] - yg ni lak stok dah habis
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci] - ni pun takder stok
1 biji tomato [belah 6] - alahai yg ni pun tak letak
2 biji cili merah [hiris]

Cara membuat
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak/lembut.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment