Pages

Sunday, March 28, 2010

Pajeri Nenas




Ini pula Pajeri Nenas. Pajeri ni saya memang tak pernah buat. Kira yang ni ialah my first pajeri la ni. Selalunya arwah emak saya dulu kalau buat pajeri guna rempah kari daging/ayam tp lain pulak dgn resepi kak liza ni, dia guna rempah kari ikan. Saya cuba resepi ni dan ternyata rasanya memang lebih sedap. Jadi dah masuk dalam list menu harian.

PAJERI NENAS
Sumber : Kak Liza - tks yer

Bhn2
1 biji nenas (potong kecil) - saya belah 2
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1 cm halia
5 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sb udang kering - ditumbuk
1 in kulit kayu manis
6 sb rempah kari ikan - dibancuh dengan sedikit air
4 sb minyak
2 sb gula merah/putih
2 sb kerisek
garam secukup rasa

Cara2
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari.
2. Masukkan kerisek dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekit pada periuk.
3. Masukkan santan, garam dan gula.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
5. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment